PRO: Reactie regering en DNA over kiesstelsel blijft uit
09 Mar 2022, 05:52
foto


Op 2 november 2021 heeft de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) De Nationale Assemblée (DNA) en de regering schriftelijk en onderbouwd met argumenten, de aanbeveling gedaan om het kiesstelsel van ons land bij wet te wijzigen op weg naar de eerstvolgende verkiezingen. Aan hen is daarbij het verzoek gedaan het hoofdbestuur van de PRO binnen uiterlijk drie maanden te informeren of zij de aanbevelingen zouden overnemen teneinde samen aan de voorgestelde wijziging te gaan werken. Inmiddels zijn de drie maanden verstreken zonder dat van de zijde van DNA en de regering ook maar enige reactie is gekomen. De PRO betreurt deze opstelling van DNA en de regering, doch zal zich niet zo gemakkelijk gewonnen geven, gelet op het belang dat met deze wijziging beoogd wordt.

In het schrijven is uiteengezet dat verschillende staatsrechtgeleerden en andere deskundigen die bekend zijn met het Surinaamse kiesstelsel en de werking ervan, de afgelopen jaren met regelmaat hebben gepleit voor een wijziging ervan, die ook de PRO voorstaat. De PRO is voorstander van een stelsel van landelijke evenredigheid (one man one vote).

De PRO maakt zich vanaf haar oprichting hard voor een rechtvaardig en democratisch kiesstelsel voor ons land. Een kiesstelsel waarbij de stem van elke Surinamer even zwaar telt. Een stelsel waarbij de kansen van verkiesbaarheid voor elke Surinamer, ongeacht zijn woonplaats in Suriname, gelijk zijn. Een stelsel dat erop gericht is om ontwikkeling te brengen voor elke Surinamer, dus een rechtvaardig en eerlijk kiesstelsel. Een stelsel dat de democratische aspiraties van het Surinaamse volk werkelijk tot uiting brengt en de Surinaamse democratie zal verheffen tot een waarachtige democratie, zoals bedoeld in onze Grondwet.

Ons huidig kiesstelsel heeft een ondemocratische uitwerking, namelijk één waarbij een minderheid komt te regeren over een meerderheid. De grote districten van ons land (Paramaribo en Wanica) zijn goed voor 24 zetels, terwijl de overige minder bevolkte 8 districten goed zijn voor 27 zetels. Deze 8 districten vertegenwoordigden bij de laatste verkiezing 122.226 kiesgerechtigden. Paramaribo en Wanica telden daarentegen 261.368 kiesgerechtigden. Dit is vreemd aan een democratie. In een democratie regeert de meerderheid over de minderheid en niet andersom. Ons kiesstelsel is dus in strijd met onze eigen grondwet en ook met de mensenrechtenverdragen waar Suriname partij bij is. De PRO zal zich daarom buigen over andere mogelijkheden om de gewenste wijziging van ons kiesstelsel te bewerkstelligen in het belang van ons land, ons volk en elke burger.

pdf-icon.gif PRO_-_aanbeveling_wijziging_Kiesstelsel_dd_021121.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May