Advocaat Sitaram: Wat is definitie van 'beledigen Staatshoofd'!
04 Mar 2022, 00:00
foto


Chanderdew R. (35) die een video die op Facebook had gepost is sedert 26 februari ingesloten voor beledigen van het staatshoofd, Chan Santokhi. Zijn raadsman Gregory Sitaram zegt in gesprek met Starnieuws dat de wet zeer onduidelijk is over de precieze definitie van een ‘belediging’. Volgens de advocaat is er sprake van een draconische maatregel die getroffen is tegen zijn cliënt, omdat het artikel zeer onvolledig gedefinieerd is.

Artikel 152: Belediging Staatshoofd/waarnemend Staatshoofd luidt:
Opzettelijke belediging het Staatshoofd of het waarnemend Staatshoofd aangedaan, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of een geldboete van ten hoogste duizend gulden.

De context en de  verdere wetsdefinitie van dit woord ontbreken, merkt de advocaat op. “We moeten ons echt zorgen maken over wat precies ‘een belediging’ inhoudt. Deze zogenaamde 'muilkorfwetten' stammen uit de koloniale periode toen het verboden was negatief of beledigend te spreken over het koninklijk huis. Een wetgeving uit die soevereine Staat, is nu nog blijven hangen in onze wetgeving en er wordt gebruik van gemaakt van dit onvolledig gedefinieerde artikel”, merkt Sitaram op.

In de video legt Chanderdew R. uit, dat mensen in Nickerie diep teleurgesteld zijn in de regering. De VHP heeft zoveel beloofd, maar niks is waargemaakt. Landbouwers kunnen geen chemicaliën en mest kopen, zo duur is alles geworden. Zich in Sarnami uitend, zei de man dat het land gewoon naar de knoppen is. Mensen lijden armoede. In 73 jaar heeft de VHP nauwelijks wapenfeiten. Er was veel hoop gesteld in VHP-voorzitter Santokhi, daarom is hij gekozen. Maar de vele beloften die gedaan zijn om het land uit het dal te halen, zijn volgens Chanderdew R., niet waargemaakt. De gebelgde man wil weten waarmee de president bezig is. Hij vraagt zich af of hij de hele dag speelt "met zijn ding of dat van Mellisa".

De advocaat benadrukt dat het gaat om de interpretatie die gegeven wordt aan het woord ‘ding’ en de zin ‘de hele dag speelt met zijn ding of dat van Mellisa’. Volgens Sitaram gaat het om een populair gezegde in het hedendaagse Sarnami dat aangeeft dat de persoon zit te niksen. “Het zou anders zijn als mijn cliënt mensen aangezet zou hebben om onrust te zaaien of deel zou nemen aan criminele activiteiten”, merkt Sitaram op.

In het juridische woordenboek wordt onder belediging het volgende verstaan: Opzettelijke aanranding van eer of goede naam op beledigende wijze, onafhankelijk van de juistheid der betichting. Volgens de wet is eenvoudige belediging elke opzettelijke belediging die niet smaad of smaadschrift (smaad door geschriften of afbeeldingen) is. Eenvoudige belediging kan ook gebeuren door middel van geschriften of afbeeldingen. Van eenvoudige belediging is sprake als een dader een ander mondeling, schriftelijk of door een feitelijkheid opzettelijk aanrand in eer of goede naam. Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht (www.wetrecht.nl)

Sitaram zegt dat er overdreven gereageerd is op de uitspraken gedaan door zijn cliënt. De uitlatingen baseren op feiten: de slechte economische situatie van het land, een Covid-19-pandemie en niet te vergeten dat de minst bedeelden het zwaarst hebben. Verder is er een zeer dunne lijn tussen een belediging en vrije meningsuiting: Eenieder heeft het recht om door de drukpers of andere communicatiemiddelen zijn gedachten of gevoelens te openbaren en zijn mening te uiten, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.

De raadsman hoopt dat Chanderdew R. vandaag bij de voorgeleiding in vrijheid wordt gesteld. De man heeft een gezin te verzorgen, is enige kostwinner en heeft een laag inkomen. “Als hoogste autoriteit van het land, zou je wel tegen een stootje moeten kunnen. Daarnaast weten we dat hoge bomen veel wind vangen en Surinamers hebben het echt zwaar nu”, stelt Sitaram die de man Pro Deo bijstaat. Chanderdew R. kan geen advocaat betalen. De Nickeriaanse man is opgesloten op de politiepost te Henar. Hij zal vandaag worden voorgeleid. De zaaksofficier is Deepak Bhagwandien. Priscilla Roep zal de voorgeleiding doen.

Op basis van dezelfde wet is activist Siebrano Piqué gisteren in verzekering gesteld door de afdeling Kapitale Delicten. Piqué vindt dat hij de president niet heeft beledigd. Hij heeft zijn frustratie geuit over onder andere niet kunnen pinnen,  omdat diverse automaten leeg waren in het weekend. Hij heeft zijn verontschuldiging aan de samenleving aangeboden over de liederlijke taal die hij heeft gebezigd. De live video heeft hij verwijderd van zijn Facebook pagina, maar deze was al viraal gegaan. Er zouden namen van meer mensen op de lijst staan, die opgepakt zullen worden voor belediging van het staatshoofd.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April