Column: Coalitie geeft Bouterse zuurstof
01 Mar, 00:59
foto
Het samenscholingsverbod van 50 personen kan door het toilet worden gespoeld. De regering wil geen handhaving van de Covid-maatregelen, want ze vertrapt ze ook tij en ontij. (Foto: René Gompers)


De NDP, de politie, de regering, de vicepresident noch de president schijnen zich druk te maken om het samenscholingsverbod van maximaal 50 personen. Van te voren was bekend dat er zeker meer dan 50 personen zaterdag naar Ocer zouden gaan. De justitiële autoriteiten en de regering kunnen blijkbaar hun stoerheid alleen tonen tegen de kleine man die zijn frustratie eruit kotst, maar ex-president, ex-legerleider, tweevoudig couppleger, NDP-voorzitter Desi Bouterse, wordt met fluwelen handschoenen aangepakt. Een arme Nickeriaan is opgepakt, omdat hij kritiek geleverd heeft op het beleid van de regering - de president is beledigd - want hij speelt niet met zijn ding. Activist Siebrano Pique die zijn mond met een vat zeep moet gaan wassen, kan zijn borst natmaken.

Maatregel 3 - Het samenscholingsverbod (Presidentieel Besluit)
Het is verboden deel te nemen aan een groep van meer dan 50 (vijftig) personen. Uitgezonderd zijn De Nationale Assemblee, de regering, de Staatsraad, leden van het Hof van Justitie en personen uit de zorg, veiligheid en essentiële diensten. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die op zijn strepen staat over de gevaren van massabijeenkomsten, kan deze maatregel door het toilet spoelen. Zijn collega van Justitie & Politie faalt keer op keer om de maatregelen te handhaven. Als je als regering zelf erop los gaat, kan je natuurlijk geen grote mond opzetten als anderen de regels aan hun laars lappen.

De hervorming in de NDP heeft nog een lange weg te gaan, want het waren de bekende stoffige gezichten die op het podium werden opgetrommeld, schrijft columnist Gerold Rozenblad treffend. Van een vernieuwde NDP is nog niks te merken, terwijl het zwaard van Damocles boven het hoofd hangt van de paarse voorzitter. Hij is echter niet van plan alle hoop overboord te gooien, zoals dat op een bord bij de ingang van de hel staat volgens de Florentijnse dichter Dante Alighiero degli Alighieri (1265-1321). Datzelfde bordje staat ook bij de ingang van Santo Boma, maar met deze slappe regering waar de sheriff opperbevelhebber is geworden van de strijdkrachten en de leider van het toenmalige Jungle Commando, vicepresident, kan je alle kanten uit. Oranje heeft gestampvoet met olifantenpoten over nationale dialoog en vervroegde verkiezingen, maar ABOP is muisstil. Wat is er weer besproken bij de laatste geheime ontmoeting tussen Bouta en Bravo?!

Ocer was druk dat is buiten kijf. Zo een massa op de been krijgen na 10 zetels verlies, is inderdaad een signaal naar de regering. Mensen hebben het heel erg moeilijk. Het geld is heel erg ontwaard. De kwaliteit van leven is met rasse schreden achteruitgegaan. Dat was de mensen niet voorgehouden tijdens de verkiezingscampagne. De regering en entourage schijnen geen voorstelling te hebben hoe gefrustreerd mensen zijn, vooral jongeren die het gevoel hebben in de bloei van hun leven al bij het bord van de hel te staan. Er is nauwelijks enig empathisch vermogen merkbaar op de zure gezichten van de regeerders. Het contact met het volk is duidelijk verbroken. Het is geen chillen met Chan meer, maar rillen van covid-koorts.

Omdat de coalitieleiding het volk diep heeft teleurgesteld in zo een korte tijd, heeft NDP die uitgeblust was en intern nog orde op zaken moet stellen, weer zuurstof gekregen. De paarse partij heeft duidelijk frisse krachten nodig. Velen hadden gedacht dat André Misiekaba de kroonprins zou zijn, maar toen de maskers kort na de verkiezing vielen, heeft de grootste gangmaker van paars, ingezien dat het allemaal fake was. Hij is weg en is erg gewild door onder andere ABOP. Silvana Afonsoewa heeft te laat ingezien dat eigen mensen onvoldoende gewaardeerd zijn, terwijl parachutespringers over het paard werden getild. Misiekaba is exit en er zal veel water moeten stromen door de Surinamerivier voor hij weer naar Ocer gaat. Hij heeft ingezien dat Gado no ben poti Bouta drape. Ook Chan is niet door de Schepper daar geplaatst. God bemoeit zich niet met partijpolitiek. Het wordt tijd dat men beseft dat je alleen bij de gratie van het volk de regeermacht krijgt en dat er onherroepelijk afgerekend wordt met falende leiders.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January