Afonsoewa wil Misiekaba terug in paarse partij
27 Feb 2022, 18:35
foto
NDP-topper Silvana Afonsoewa roept ex-ondervoorzitter van de paarse partij, André Misiekaba om terug te keren naar Ocer. Zij vroeg hem om te vergeven. (Foto's: René Gompers)


NDP-topper Silvana Afonsoewa heeft André Misiekaba, die vorig jaar de NDP de rug heeft toegekeerd, verzocht om terug te komen. “If yu man kon baka, kon. En kon hesi,” riep ze op zaterdag na het vragen van vergiffenis namens al de aanwezigen op de protestmanifestatie in Ocer.  Ze heeft vicepresident Ronnie Brunswijk opgeroepen om de regering ook een signaal te geven. Afonsoewa heeft de leiding van de NDP ook gewezen op de fouten van de partij en dat het anders moet. Ze heeft partijvoorzitter Desi Bouterse gevraagd haar boodschap ter harte te nemen opdat het weer goed zal gaan met de partij.

Het is enorm druk geweest in Ocer. De videobeelden, muziek en sprekers waren goed op elkaar afgestemd. De rij van sprekers was het meest geconcentreerd op de pinari die onder de huidige regering plaatsvindt, president Chan Santokhi die beloftes niet kan nakomen en dus een leugenaar is, en dat men wacht op het sein van Bouterse om straatacties te voeren.

Voor Misiekaba had Afonsoewa een speciale boodschap. “Ook al ben je weg van NDP en ook al ben je boos en draag je geen paarse kleren meer, het maakt niet uit welke kleur je draagt het blijft paars,” merkt ze op. “Je hebt me geleerd om te vergeven; vergeef en ga door met het leven. Toen je bent weggegaan heb ik gehuild. Ik weet niet het hoe, wie en waarom je bent weggegaan. Maar André Theodorus Misiekaba, waar je ook bent luister naar dit lied -ik heb het zelf uitgekozen- en vergeef ons.”  Op het scherm verschijnt een foto van Misiekaba en Bouterse naast elkaar op de grond gezeten terwijl “mi gi yu pardon want mi wani fu free” door Ocer galmt. Afonsoewa begon met “If yu man kon baka kon. En kon hesi. Maar if yu no man drai kon baka…” toen ze door het publiek werd onderbroken die “André, André, André!” begon te roepen. Afonsoewa vervolgt: “Als je niet kan terugkomen, vergeet dan niet de goede tijden die we hadden bij de NDP.”

Afonsoewa heeft daarvoor, nadat zij eerst met de kritiek van Assembleelid Mahinder Jogi, criticus Idris Naipal en minister Riad Nurmohamed heeft afgerekend, in duidelijke taal de misstanden in de partij aangehaald. Zij stelt dat alle grond dat zij bezit. zelf is gekocht en niet “gratis via de politiek” is verkregen. Nurmohamed moet zich liever concentreren op het schoonhouden van de stad en civiel werk.

De paarse partij heeft ook flink van langs gehad. Afonsoewa heeft opgesomd dat onder andere de krabbenmentaliteit in de partij, verschillende profiteurs en leden die een positie verwerven en daarna andere leden de rug toekeren, het accommoderen van personen uit andere partijen ten koste van de eigen mensen. Het loslaten van de achterban die voor de zetels zorgt, heeft de achteruitgang van de NDP heeft veroorzaakt. Ze vindt dat de straffen voor Bouterse, ex-minister Gillmore Hoefdraad en Ginmardo Kromosoeto, liever hier en nu dan in het hiernamaals worden opgelegd.

Afonsoewa wil dat  vicepresident Ronnie Brunswijk  de regering ook een signaal geeft. “Bravo musu kwinsi ding,” riep ze hem op. “Want jij houdt ze staande. Ze houden vast aan een tak maar die tak is zwak. Als je even aan de tak trekt, vallen ze. Maar laten we kijken wat ze gaan doen.” Het volk heeft nog steeds de optie “fu pot Chan en fu puru Chan” merkt Afonsoewa op. “Tenzij Chan wan kon pley echte man en da a tak’ nyeh. Bouta, da wi o bos a sani.”

Na de speciale boodschap aan Misiekaba heeft Afonsoewa ook “de anderen die boos zijn weggegaan” opgeroepen om terug te komen: “als je smacht naar verandering moet je deel te zijn van het geheel om de verandering te laten komen.” Dan richt zij zich tot Bouterse: “Voorzitter, de dingen die ik u heb verteld over de achterban van de NDP, als u luistert zal het ons goed gaan.”

Misiekaba om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij de kwestie laat voor wat het is.
Advertenties

Tuesday 28 March
Monday 27 March
Sunday 26 March