Column: Stierengevecht wordt volgende show in DNA
01 Feb, 00:59
foto
De stier die wereldberoemd is geworden. (Beeld: TBN Prime Alert)


Toen Boeddha de wereld verliet en de dieren van de Aarde bij zich riep, kwam er geen koe en ook geen stier bij hem. Die hadden andere plannen met hun leven. De Rat, Os, Tijger, Haas, Draak, Slang, het Paard, de Geit/Schaap, Aap, Haan, Hond en het Varken, waren present om afscheid van hem te nemen. Boeddha heeft een jaar genoemd naar de 12 dieren die acte de présence hadden gegeven. Gelukkig dat we geen Jaar van de Koe hebben, want dan zou het te bont zijn geworden. We gaan van 'joh koe' een paar octaven hoger 'joh stier'.

Niemand minder dan Tigri Barba zal dit jaar gaan schitteren aan het firmament. Vandaag begint het Jaar van de Tijger, die extra energie zal brengen in de wereld die wordt geteisterd door Covid-19. Het is de hoogste tijd dat er een andere wind gaat waaien, eentje die de wervelwind van ziekte, lijden en de dood die Covid-19 met zich heeft meegebracht, teniet doet.

De tekenen lijken Tigri Barba niet te bedriegen. Hij voert al heel lang oppositie in de coalitie. Hij leek een roepende in de woestijn, want hij kreeg nauwelijks gehoor bij zijn mede-coalitieleden. Af en toe barstte zijn collega Patricia Etnel in 's lands vergaderzaal in een Grun Dyari-woede, maar als het erop aankwam, liep ze toch weer netjes in het gareel.

Maar nu "mensen uit de VHP" aan haar zoon - die niet betrokken zou zijn bij plannen om een stier te verkopen - komen, is de rode lap doorboord. Etnel schijnt de stier bij de horens te hebben gevat en de oranjevlag die haar en Sammy's zoon wilde besmeuren, heeft ze aan flarden gereten. Zelfs een rodeo-vechter zou hier jaloers op worden. In de politieke arena wordt eenieder die aan haar zoon komt, meedogenloos verscheurd. Alle andere zaken worden ondergeschikt gemaakt als het om zoonlief gaat. Wat Etnel in haar rode waas niet ziet, is dat ze door het volk in 's lands vergaderzaal is geplaatst om nationale belangen te dienen. Haar enge persoonlijke belangen moeten daarom al ondergeschikt zijn aan 's landsbelang.

Maar goed, haar politiek huis heeft intussen begrip getoond voor het standpunt van Etnel om oorlog te voeren tegen de VHP. De groene partij blijft echter in de coalitie en bespreekt nog met de structuren hoe ze met het nieuwe gegeven zal omgaan. De NPS is al een tijdje ontevreden, want ze is absoluut niet tevreden met de afgekloven bonyo's die ze krijgt. Alles gaat naar de VHP en de ABOP. De oppositie is heel blij met deze nieuwe ontwikkeling en Etnel heeft al steun toegezegd gekregen als ze bijvoorbeeld een 'punt van orde' wil maken tijdens vergaderingen. Krijgt ze straks ook een paars boeketje voor haar 'moed'?

Etnel heeft een paar zaken kunnen realiseren, zoals het schooltassenproject, maar als oppositielid in de coalitie zal ze minder regeringsdeuren open vinden. Het is jammer dat een persoonlijke kwestie heeft gemaakt dat het Assembleelid op oorlogspad gaat. De VHP heeft categorisch ontkend iets te maken te hebben met een scenario om zoonlief tot koehandel te drijven. Zolang Etnel niet kan bewijzen dat VHP met haar bezig is door haar zoon te criminaliseren, is de stap van het Assembleelid een persoonlijke kwestie die niks met principiële politiek te maken heeft. Men noemt geen koe bont of er is een vlekje aan. Maar het is oppassen geblazen als Etnel als karatekid gaat schoppen naar de VHP en de partij gaat uitdagen in een stierengevecht. Dan moet NPS vrezen voor het groene gras van Grun Dyari en zal blijken of Etnel wel op een goed gevechtspaard zit.

Nita Ramcharan

P.S.1: Winston Ramautarsing, ex-voorzitter en nu bestuurslid van de VES, is geen beleidsadviseur van LVV. Hij heeft gratis zijn inzichten gegeven tijdens een commissievergadering van De Nationale Assemblee.

P.S.2: De veroordeling van de ex-minister van Financiën, ex-governor van de CBvS, ex-directielid van de CBvS en ex-directeur van SPSB, is een schande voor het bestuur van het land. Ook al is het de vorige regering, het gaat om de financiële top van het land.
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August