Mexico: Verslaggevers plannen landelijke protesten
26 Jan, 04:48
foto
Journalisten houden ingelijste foto's vast van wijlen fotojournalist Margarito Martinez tijdens een protest tegen de moorden op Margarito en journalist Lourdes Maldonado in dezelfde week, buiten het hoofdkwartier van de gemeentepolitie in Tijuana, Mexico. (Foto: Reuters)


Mexicaanse journalisten zijn landelijke protesten gestart in 28 steden en dorpen om de recente moorden op drie verslaggevers aan de kaak te stellen. Ze eisen dat er een einde wordt gemaakt aan de straffeloosheid die vaak kenmerkend is voor de moorden op hun collega's.

De geplande protesten volgen op de moord op de doorgewinterde journalist Lourdes Maldonado op zondag, zo'n drie jaar nadat ze de kwestie van moorden aan de orde had gesteld met president Andres Manuel Lopez Obrador. Ze had gezegd dat ze voor haar leven vreesde.

Mexico is een van 's werelds gevaarlijkste landen voor verslaggevers, en volgens Artikel 19, een belangenorganisatie, zijn tussen 2000 en 2021 zo'n 145 journalisten vermoord.

Mexicaanse journalistennetwerken stemden voor het organiseren van de bijeenkomsten, die samenvallen met online protestcampagnes. "Het is dringend noodzakelijk dat de staats- en federale autoriteiten aanvallen voorkomen, journalisten beschermen wanneer ze het slachtoffer zijn, en misdaden tegen de pers met de nodige zorgvuldigheid onderzoeken", aldus Artikel 19 in een verklaring.

De moord op Maldonado in de noordelijke grensstad Tijuana, waar ze jarenlang als verslaggever werkte, volgde deze maand op de moorden op twee andere Mexicaanse journalisten.

Lopez Obrador, die is bekritiseerd omdat hij niet meer doet om verslaggevers te beschermen, zei dat zijn regering deze misdaad zou onderzoeken en ophelderen om verdere moorden op journalisten te voorkomen.

Critici zeggen dat Lopez Obrador er niet in is geslaagd de toezeggingen na te komen om geweld te verminderen, diepgewortelde georganiseerde misdaad te bestrijden of straffeloosheid te verminderen. De president zegt dat misdaad en geweld het product zijn van chronische corruptie en ongelijkheid in Mexico.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May