Brazilië: Nieuw dagelijks record Covid-19-infecties
19 Jan, 19:24
foto
Medische hulpverleners zorgen voor een Covid-19-patiënt op de ICU van Hospital das Clinicas, in Porto Alegre, Brazilië. (Foto: Reuters)


Brazilië heeft dinsdag een nieuw recordaantal dagelijkse Covid-19-gevallen van meer dan 137.000 geregistreerd. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft de cijfers dinsdag verstrekt.

Het met 213 miljoen inwoners is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld door de pandemie. Brazilië heeft meer dan 620.000 doden door het virus gehad. Alleen in de Verenigde Staten zijn er meer gestorven door Covid-19.

Sinds het begin van het jaar stijgen de gevallen in Brazilië door de komst van de zeer besmettelijke Omicron-variant en de festiviteiten rond Kerstmis en Nieuwjaar. De gemiddelde dagelijkse nieuwe gevallen eind 2021 waren slechts ongeveer 8.000. Het vorige record van juni 2021 was meer dan 115.000 gevallen binnen een periode van 24 uur.

"De piek zou in februari moeten worden bereikt, wanneer de situatie zich opnieuw zou moeten stabiliseren", vertelde epidemioloog Ethel Maciel van de Espirito Santo Federal University aan AFP.

Er zijn zorgen dat de stijgende gevallen gevolgen kunnen hebben voor de carnavalsvieringen eind februari. Straatcarnavalvieringen in de grote steden Sao Paulo, Rio de Janeiro en Salvador zijn al geschrapt vanwege zorgen.

Zowel Rio als Sao Paulo hopen nog steeds de kleurrijke parades op hun "Sambadrome" buitenlocaties te behouden, aangezien die stadions strengere protocollen voor viruscontrole mogelijk maken dan de open straten.

"De openbare gezondheidsdiensten staan ​​al onder grote druk en de komende twee weken zullen beslissend zijn om te zien welke impact de infecties van de nieuwjaarsvieringen zullen hebben op ziekenhuisopnames", aldus Maciel. Ze verwacht echter niet dat de Omicron-golf zo dodelijk zal zijn als eerdere varianten.

Bijna 70 procent van de Brazilianen is volledig gevaccineerd en de immunisatie van kinderen vanaf vijf jaar is deze week begonnen, ondanks bezwaren van president Jair Bolsonaro.
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September