Het standpunt van NDP nader bekeken
18 Jan, 15:13
foto


Reactie op het artikel van de NDP: “Het bezoek van president Bolsonaro nader bekeken”. Het standpunt van het hoofdbestuur van de NDP in verband met het bezoek van president Jair Bolsonaro van Brazilië, is zeer suggestief en meer dan belachelijk. Het hoofdbestuur van de NDP moet zich doodschamen om zo een standpunt in te nemen tegen president Jair Bolsanoro.

Het hoofdbestuur van de NDP is vergeten dat gewezen president Bouterse vanaf de jaren’80 verdacht wordt van drugs-en wapensmokkel en grove mensenrechtenschendingen. In Nederland is Bouterse zelfs veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf wegens cocaïnesmokkel en in Suriname tot 20 jaar voor meervoudige moorden. Het hoofdbestuur van de in 1987 opgerichte NDP heeft nooit een standpunt ingenomen ten aanzien van de veroordeelde gewezen president Bouterse, maar neemt nu wel een vermeend standpunt tegen de president van een bevriende natie. 

De president van Equatoriaal-Guinea Teodoro Obiang, bracht in februari 2012 een staatsbezoek aan Suriname, terwijl het hoofdbestuur van de NDP wist dat Obiang een autoritair regime leidt in Equatoriaal-Guinea. Hij wordt alom beschuldigd van wijdverbreide mensenrechtenschendingen, corruptie en machtsmisbruik. De oppositie in Equatoriaal-Guinea, wordt nauwelijks getolereerd; een artikel uit 2006 in Der Spiegel citeerde Obiang met de vraag: "Welk recht heeft de oppositie om de acties van een regering te bekritiseren? De oppositie wordt ernstig gehinderd door het ontbreken van een vrije pers als vehikel voor hun standpunten.

De grondwet van Equatoriaal-Guinea, geeft Obiang verregaande bevoegdheden, waaronder de bevoegdheid om bij decreet te regeren. Dit is in schril contrast met de trend naar democratie. Zijn regering is in feite een wettelijke dictatuur. Obiang heeft familieleden op belangrijke regeringsposities geplaatst. (bron: wikipedia).

De president van Equatoriaal-Guinea Teodoro Obiang, is door gewezen president Bouterse benoemd tot Grootmeester in de ere orde van de Gele Ster, de hoogste onderscheiding. Bovendien kreeg Teodoro Obiang ook een gouden sleutel van Paramaribo. Hij mag op elk gewenst moment het land binnenkomen. Was het hoofdbestuur van de NDP toen niet bekend met de wijdverbreide mensenrechtenschendingen, corruptie en machtsmisbruik van president Teodoro Obiang en van zijn zoon?

In januari 2017 werd de zoon van president Teodoro Obiang, Teodorin Obiang, bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf door een Franse rechtbank op beschuldiging van misbruik van publieke gelden, corruptie en het witwassen van oneerlijk verkregen rijkdommen. In dit soort zaken heeft het hoofdbestuur van de NDP nooit zulke standpunten ingenomen.

Het is duidelijk dat het hoofdbestuur van de NDP met de opmerkingen dat onder de huidige regering etnische sentimenten worden aangewakkerd, het hoofdbestuur van de NDP, de samenleving voedt met haat en racisme. Dat is ook gebeurd tijdens het bezoek van president Chan Santokhi aan Nederland. Onder aanvoering van de NDP waren enkele diaspora NDP-ers, schofterig, respectloos, ordinair en racistisch.

De oproep van het hoofdbestuur van de NDP aan president Santokhi om wijsheid en tact aan de dag te leggen en er voor te waken dat er zich in Suriname taferelen voordoen, zoals die zich in ons buurland voordoen, is stemmingmakerij.

Idris Naipal
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May