China zeer alert nu Omicron Beijing heeft bereikt
17 Jan, 12:35
foto
Bewoners van een wijk onder lockdown staan ​​in de rij voor de derde ronde van Covid-19-tests, nadat de Omicron-variant werd gedetecteerd in Anyang, provincie Henan, China op 12 januari 2022. (Foto China Daily via Reuters)


Verschillende Chinese steden kregen een hoge Covid-19-waarschuwing nu het vakantiereisseizoen voor het nieuwe maanjaar vandaag is begonnen. Normaal brengt het inluiden van het Chinees nieuwjaar de grootste mensenbeweging op gang, aangezien dit het enige evenement in een jaar is dat Chinezen doorgaans met familie vieren en dus van overal op de wereld naar huis, China, reizen.

Nu de Omicron-variant ook in Beijing is geregistreerd, hebben de autoriteiten reizigers verplicht hun reizen dagen voor aankomst te melden. Autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de zeer besmettelijke Omicron bijdraagt ​​aan het verhoogde risico op overdracht van Covid-19, aangezien honderden miljoenen mensen door China reizen voor het nieuwe maanjaar op 1 februari.

Steden als Luoyang in centraal China en Jieyang in het zuiden zeiden zondag dat reizigers hun reis drie dagen voor aankomst moeten melden bij gemeenschappen, werkgevers of hotels. De zuidwestelijke stad Yulin zei zaterdag dat degenen die willen deelnemen een dag van tevoren een online formulier moeten invullen, inclusief hun gezondheidsgegevens en reisgegevens.

In het weekend ontdekten de hoofdstad Beijing en het zuidelijke technologiecentrum Shenzhen elk een in eigen land overgedragen Omicron-infectie. De mogelijkheid dat de Omicron-infectie in Beijing is veroorzaakt door besmette geïmporteerde goederen, kan niet worden uitgesloten, zei Pang Xinghuo, een functionaris bij de ziektebestrijdingsautoriteit van de stad, vandaag, maandag.

Li Ang, vice-directeur van de gemeentelijke gezondheidscommissie van Beijing, zei dat een plaatselijk ziekenhuis negen Omicron-geinfecteerden had opgenomen, waarvan er zes nog worden behandeld. Hij zei niet wanneer de geinfecteerden arriveerden of waarom ze niet eerder waren bekendgemaakt.

De stad Meizhou in de provincie Guangdong heeft één Omicron-infectie gevonden die verband houdt met een uitbraak in Zhuhai, zei de staatstelevisie maandag.

Tot nu toe hebben ten minste vijf provincies en gemeenten lokale Omicron-infecties gemeld, terwijl 14 provinciale gebieden de variant vonden onder reizigers die uit het buitenland kwamen.

Aanloop Olympische Winterspelen
Ondanks een hoge vaccinatiegraad van 86,6% heeft China nog geen enkel solide teken laten zien van het verschuiven van zijn richtlijn om lokale infecties snel in te dammen. De strategie heeft extra urgentie gekregen in de aanloop naar de Olympische Winterspelen, die vanaf 4 februari in Bejing en de aangrenzende provincie Hebei worden gehouden.

Veel lokale overheden hebben inwoners al geadviseerd de stad niet onnodig te verlaten voor uitstapjes tijdens de vakantie, terwijl tientallen internationale en binnenlandse vluchten zijn opgeschort.

De Chinese luchtvaartregulator zei maandag dat het twee vluchten vanuit de Verenigde Staten zou opschorten vanwege Covid-19-gevallen, waardoor het totale aantal geannuleerde vluchten dit jaar vanuit het land, waar Omicron zich verspreidt, op 76 komt.

Voor zondag meldde China 163 lokaal overdraagbare infecties met bevestigde symptomen, zo lieten officiële gegevens maandag zien, tegenover 65 een dag eerder. De toename van het aantal infecties op zondag werd voornamelijk veroorzaakt door meer gevallen in de steden Tianjin en Anyang, waar Omicron is gevonden in lokale clusters.

Tianjin en Anyang meldden iets meer dan 600 lokale symptomatische infecties van de huidige uitbraken, kleiner dan veel clusters in het buitenland, maar de autoriteiten daar hebben nog steeds beperkte beweging binnen de steden en reizen naar buiten.
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May