HRW-rapport: Bolsonaro bedreiging democratie Brazilië
13 Jan, 11:33
foto
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro kijkt toe tijdens de ceremonie van de wisseling van de presidentiële wacht, in het Planalto-paleis in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


De algemene verkiezingen van dit jaar in Brazilië zullen een test zijn voor de democratie van het land als gevolg van bedreigingen door de president Jair Bolsonaro, die de geldigheid van zijn stemsysteem in twijfel heeft getrokken. Dat heeft Human Rights Watch (HRW) donderdag, vandaag, gezegd.

In een jaarverslag over mensenrechtenschendingen over de hele wereld drong de in Washington gevestigde groep er bij het Braziliaanse Hooggerechtshof, het Congres en andere democratische instellingen op aan waakzaam te blijven en weerstand te bieden aan elke poging van Bolsonaro om de verkiezingen van oktober te ondermijnen. "President Bolsonaro probeerde de pijlers van de democratie te verzwakken door de rechterlijke macht aan te vallen en ongegronde beschuldigingen van verkiezingsfraude te herhalen", zegt Maria Laura Canineu, directeur van Human Rights Watch in Brazilië.

Zijn regering heeft beleid gepromoot dat in strijd is met de mensenrechten op verschillende gebieden, waaronder de rechten van inheemse volkeren, vrouwenrechten, de rechten van mensen met een handicap en de vrijheid van meningsuiting, aldus het rapport.

Bolsonaro heeft wetsvoorstellen gepromoot om de rechten van veel inheemse volkeren op hun traditionele gronden te ontzeggen en heeft in de praktijk illegale mijnbouw in die gebieden gelegaliseerd. Tijdens zijn regering is de ontbossing in de Amazone omhooggeschoten naar het hoogste niveau sinds 2006, zoals blijkt uit eigen gegevens van de regering, aldus Human Rights Watch.

Het kantoor van de president heeft nog niet gereageerd op het mensenrechtenrapport. Bolsonaro is van plan om in oktober herkozen te worden, hoewel hij zijn kandidatuur niet formeel heeft bekendgemaakt.

HRW zei dat Bolsonaro valse informatie over Covid-19-vaccins is blijven verspreiden nadat uit een onderzoek van de Senaat bleek dat zijn regering de gezondheid van de Brazilianen in gevaar heeft gebracht door geen rekening te houden met op wetenschap gebaseerde maatregelen om het virus in te dammen en door medicijnen te promoten waarvan de werkzaamheid niet is bewezen.

Bolsonaro heeft ook politiegeweld aangemoedigd en een wet verdedigd die het moeilijker maakt om politieagenten verantwoordelijk te houden voor misstanden, voegde het eraan toe.

De dodelijkheid van de politie bereikte een record in 2020 in Brazilië, met het hoogste aantal doden als gevolg van politieoptreden sinds de indicator wordt gecontroleerd, aldus het rapport, eraan toevoegend dat 80% van de slachtoffers zwart was.

Zijn regering heeft ook strafrechtelijk onderzoek ingesteld tegen politieke critici, onder meer door gebruik te maken van de nationale veiligheidswet van de militaire dictatuur van 1964-1985 die hij verdedigt, zei het.
Advertenties