Brazilië: Doden noodweer Bahia loopt op tot 18
27 Dec 2021, 18:40
foto
Een luchtfoto toont een wijk tijdens overstromingen veroorzaakt door de overstromende Cachoeira-rivier in Itabuna, in de Braziliaanse deelstaat Bahia. (Foto: Reuters)


Het dodental door zware regenval die de Braziliaanse deelstaat Bahia sinds november heeft geteisterd, is zondag gestegen tot 18, te midden van onophoudelijke stortvloeden die 35.000 mensen hebben verdreven. Twee dammen begaven het na weken van hevige regenval. Rivieren traden buiten hun oevers en overstroomden steden in de hele regio.

De Igua-dam, in de rivier de Verruga nabij de stad Vitoria da Conquista in het zuiden van Bahia, stortte zaterdagnacht in, waardoor de autoriteiten gedwongen werden de bewoners, voornamelijk in de stad Itambe, te evacueren.

Een tweede dam begaf het na het stijgende waterpeil in Jussiape, 100 kilometer naar het noorden, waardoor de bewoners meer waarschuwingen kregen om naar veiliger grond te verhuizen.

Verder naar de kust in Itabuna, een stad met 200.000 inwoners, hebben brandweerteams bewoners gered die vastzaten in hun huizen in het centrum dat onder water stond.

"Het is gek bij de brug, er zijn golven van bijna 2 meter hoog", vertelde winkelier Luiz Constancia aan Reuters.

Reddingswerkers roeiden met rubberboten door overstroomde straten om ingesloten gezinnen te bereiken of voorraden mee te nemen. Een man peddelde op een opblaasbare matras om een huis te bereiken.

De brandweer van Bahia heeft zondag de dood bevestigd van een 60-jarige man die verdronk in een rivier in het zuiden van de deelstaat. Twee mensen worden vermist, 19.580 mensen zijn ontheemd en nog eens 16.001 mensen zijn gedwongen onderdak te zoeken, waardoor het aantal mensen dat uit hun huizen is verdreven op 35.000 komt, zei de civiele beschermingsdienst van Bahia, Sudec.

Nog eens 286 mensen zijn gewond geraakt sinds het begin van de stortbuien, voegde Sudec eraan toe. Volgens schattingen zijn meer dan 430.800 mensen getroffen en is de situatie de afgelopen dagen alleen maar verslechterd.

Zondagmiddag was het aantal gemeenten in de noodtoestand opgelopen tot 72, waarvan 58 in crisis als gevolg van overstromingen, aldus Sudec.

Een man pendelt met een opblaasbaar matras tijdens overstromingen veroorzaakt door de overstromende Cachoeira-rivier in Itabuna, staat Bahia, Brazilië.

"Het is een enorme tragedie", zei gouverneur Rui Costa, die zondag per vliegtuig de beschadigde gebieden inspecteerde. "Ik herinner me niets van deze omvang in de recente geschiedenis van Bahia. Het aantal huizen, straten en steden die volledig onder water staan, is echt angstaanjagend."

Een gezamenlijke operatie van federale en staatshulpdiensten is sinds zaterdag gemobiliseerd om duizenden inwoners te redden die vastzaten door de overstromingen. De hevige regenval duurt al bijna twee maanden. In de hoofdstad van de deelstaat Salvador zeiden weerfunctionarissen dat er in december zes keer meer regen viel dan gemiddeld het geval is.


Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April