Noordoost Brazilië: Dam stort in na stortregens
26 Dec 2021, 16:02
foto
Brandweerlieden helpen bewoners een rivier over te steken na het instorten van een brug na zware regenval, in Itamaraju, ten zuiden van de staat Bahia, Brazilië. (Foto: AFP)


In de noordoostelijke Braziliaanse deelstaat Bahia is een dam ingestort na dagen van hevige regenval. De instorting van de dam maakt dat de kans reëel dat de al gezwollen rivieren hun oevers zullen overtreden en zullen zorgen voor dreigende plotselinge overstromingen.

Er waren geen meldingen van doden of gewonden of grote schade, hoewel de details van het incident beperkt bleven. "Een dam met een grote hoeveelheid water is ingestort en een sterke plotselinge overstroming zal gevolgen hebben voor de gemeente Itambe...", plaatste het stadhuis van Itambe op zijn officiële Instagram-account. "Alle bewoners moeten dringend de marges van de rivier de Verruga evacueren", voegde het eraan toe.

Itambe is een landbouwgebied in het zuiden van Bahia, ongeveer 200 km landinwaarts van de kustplaats Ilheus.

Duizenden ontheemd

Meer dan 11.000 mensen zijn door overstromingen ontheemd geraakt in Bahia. Autoriteiten zijn sinds zaterdag naarstig bezig om hulp te bieden aan inwoners die geen alternatieve huisvesting hebben.

De hevige regenval heeft sinds november 17 mensen het leven gekost. Het bureau voor Civiele Bescherming van de deelstaat meldde de laatste dode als gevolg van de overstromingen op donderdag.

Bijna 4.200 mensen zochten onderdak, volgens gegevens die vrijdag door het bureau zijn vrijgegeven, nadat de regen 19 steden bijzonder hard had getroffen, waaronder Guaratinga, Itororo en Coaraci in het zuiden van de deelstaat. Het bureau meldde dat 11.260 mensen gedwongen waren hun huizen te ontvluchten.

De regeringen van Bahia en de federale regering hebben zaterdag een gezamenlijke operatie opgezet, in samenwerking met andere deelstaten, om mensen, vliegtuigen en uitrusting in te zetten en om de inwoners van de overstroomde gebieden te helpen.

"We zijn volledig gemobiliseerd en nemen alle maatregelen om de nodige steun te bieden aan de slachtoffers van de zware regenval die Bahia deze kerst heeft getroffen", zei de gouverneur van de deelstaat, Rui Costa, in een videoboodschap.

Overstromingen en verkeersopstoppingen werden gemeld op 17 wegen, waarvan sommige veroorzaakt werden door aardverschuivingen en rotsverschuivingen, meldde de staatssecretaris van infrastructuur.

In de hoofdstad van Bahia, Salvador, viel tot en met vrijdag in totaal 25 centimeter regen in december, dat is vijf keer het historische gemiddelde, zeiden stadsfunctionarissen.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May