Journalisten hebben vertrouwen in Brunswijk verloren
16 Dec 2021, 00:00
foto


Journalisten hebben het vertrouwen in vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk verloren. Het is niet de eerste keer dat hij journalisten beknot in de uitoefening van hun werk. Een zoveelste “sorry” zal deze keer niet genoeg zijn om het vertrouwen terug te winnen. Een brede groep van journalisten heeft tijdens een spoedberaad woensdagavond besloten Brunswijk in eerste instantie voor twee maanden te boycotten. Er zal in die tijd geen verslag worden gemaakt over Brunswijk in welke hoedanigheid dan ook. Ook buiten de functie van vp, heeft Brunswijk controversieel gedrag vertoond. De boycot is nu ingegaan.

Voor twee maanden zullen journalisten van diverse media de vicepresident “niet  zien en niet horen”. Dat geldt ook voor zijn kabinet en het directoraat Volkscommunicatie. En als de vp op (regerings) persconferenties aanwezig is, zullen de journalisten weglopen wanneer hij aan het woord komt. Ze komen terug wanneer hij klaar is. Afhankelijk van het gedrag van de vp zal de boycot al dan niet verlengd worden.

Er zal een brief worden verstuurd naar president Chan Santokhi. Daarin zullen de journalisten duidelijk maken wat zij willen. Zoals een voortvarend en onafhankelijk onderzoek, excuses van de vp aan Jason Pinas, het journalistieke veld en aan de samenleving. De journalisten willen dat er ernstige consequenties worden verbonden aan het gedrag van de vp. Door zijn optreden is de persvrijheid in gevaar gebracht.

Journalist Jason Pinas is door de lijfwachten van de vp vastgegrepen, op de grond gesmeten, getrapt en geslagen. Ze hebben zijn telefoon met geweld afgepakt. Dit allemaal, nadat Pinas een foto dichtbij de auto van de vp wilde maken. Brunswijk heeft verbaal uitgehaald naar Pinas. Dit was de aanzet voor het brute optreden van de lijfwachten. Pinas is in de nacht bezocht door twee mannen, ze hadden zijn telefoon teruggebracht. Pinas heeft de telefoon niet aangenomen, omdat hij de formele weg wil bewandelen. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie.
Advertenties