Nog geen oplossing brandstofkwestie
07 Dec, 00:00
foto


Oliemaatschappijen SOL en Rubis hadden de regering een ultimatum gesteld tot 5 december om de achterstallige schuld, die ruim SRD 150 miljoen bedraagt, te betalen. Starnieuws verneemt dat minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Ontwikkeling mondeling om uitstel heeft gevraagd tot woensdag. Diverse servicestations zijn gesloten. Bij de pompen van Roy Boedhoe die wel open zijn, is het extra druk.

Intussen roert ook de Surinaamse Service Station Exploitanten Bond (SSEB) zich en wil duidelijkheid over de nieuwe olieprijzen. Voorzitter Guno Castelen zegt in gesprek met Starnieuws dat er veel rechtsonzekerheid heerst bij de pomphouders. Onduidelijk is of er wel of geen prijsverhoging komt. Er wordt brandstof gerantsoeneerd door de oliemaatschappijen. Gisteren waren diverse pompen gesloten omdat de voorraad op was. Sommige waren om veiligheidsredenen gesloten omdat er niet genoeg brandstof was, waardoor er problemen ontstonden met cliënten.

Enkele oliemaatschappijen waren door hun voorraad heen. Intussen komen er weer olieboten de haven binnen. De SSEB vindt dat de pompprijs weer moet worden bepaald volgens het oude systeem, waarbij er geen sprake was van subsidie. Nu gaat bijkans 65% van de olie die geïmporteerd wordt naar de goudsector en een deel wordt gesmokkeld naar de buurlanden. Het hele volk moet opdraaien hiervoor, terwijl de schuld bij de oliemaatschappijen zich ophopen.

Minister Walden laat in een persbericht weten dat Roy Boedhoe van Roy Boedhoe Enterprise in een persoonlijk overleg heeft aangegeven open te zullen blijven landelijk. Hij heeft meegedeeld dat al zijn pompstations volledig zijn bevoorraad en er genoeg diesel en gasoline beschikbaar is voor de samenleving. Er is dus geen reden voor paniek of om brandstof te hamsteren.

Walden wil de samenleving gerust stellen dat bij normale verbruik van gasoline, iedere consument in diens behoefte voor gasoline kan worden voorzien. Er vindt overleg met de oliemaatschappijen plaats over de voorfinanciering van brandstof subsidies. Met de oliemaatschappijen wordt een oplossing uitgewerkt, zegt Walden.
Advertenties