Somohardjo na decoratie met gezelschap naar Devil
06 Dec, 00:00
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo na zijn decoratie zondag bij de beruchte gevangenis 'Devil'. Zijn opsluiting 40 jaar geleden, tijdens de militaire periode, is het diepste punt in zijn leven. (Foto: PL)


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), en voorzitter van de partijraad, Hendrik Setrowidjojo, zijn zondag door president Chan Santokhi gedecoreerd met de hoogste onderscheiding. Zij zijn benoemd tot Groot Officier in de Ere Orde van de Palm. Gelijk na de decoratie is Somohardjo met zijn gezelschap getogen naar de Devil gevangenis, op steenworpafstand van het Kabinet van de President. Veertig jaar geleden was hij opgesloten in Devil. Somohardjo zegt in gesprek met Starnieuws dat hij het liefst zou zien dat Devil een museum werd, waar het publiek kennis kan nemen van de wreedheden die zich daar hebben voltrokken. 

Somohardjo gaf aan dat zijn leven ups en downs heeft gekend. Maar zijn gevangenisneming is de diepste punt geweest in zijn 78-jarig bestaan. Hij memoreerde de wrede behandeling tijdens zijn vier maanden durende gevangenisneming in de Devil gevangenis. Hij ziet nog steeds voor zich hoe hij alleen in een onderbroek op de koude vloer moest slapen en hoe hij om drie uur in de ochtend naar de waterkant werd gebracht. Daar werd hij voorgehouden of in het water springen of doorzeefd te worden met kogels. Maar zijn slimheid heeft hem in leven weten te houden. 

De politicus is blij dat hij na 40 jaren als enige overlevende, kan navertellen wat in die periode is gebeurd. Ondanks de ellende, de marteling en de intimidatie heeft hij in 2010 meegewerkt om de toenmalige president, Desi Bouterse, in 2010 amnestie te helpen verlenen. Dit omdat hij heel vergevingsgezind is. Somohardjo zei dat de dag van zondag een reminder voor hem is dat zulks nooit meer mag gebeuren. 

Somohardjo en Setrowidjojo werden in het kader van het 23-jarig bestaan van de PL gedecoreerd. Beiden hebben zich volgens de president op uitzonderlijke wijze verdienstelijk gemaakt voor land en volk in diverse hoedanigheden en op diverse tijdstippen in de geschiedenis van het land. Vandaar de tastbare erkenning gegeven door de president. Volgens de president heeft de PL altijd een belangrijke rol gespeeld in de politiek van Suriname en zich ontpopt tot de partij die nooit slaapt, zoals de partijleider dat ook benadrukt. President Santokhi bedankte beide PL toppers voor hun dienstbaarheid en weet met zekerheid dat het onverkort voortgezet zal worden.

Voor PL topper en zoon, Bronto Somohardjo, is de decoratie van zijn vader een heel emotioneel moment. Bij het betreden van de Devil gevangenis was hij zeer ontroerd en wist zich te herinneren hoe hij als 2-jarige jongen in de buurt van de gevangenis zogenaamd amandelen kwam zoeken samen met zijn moeder. Hij is blij dat zijn vader het heeft overleefd. Ook de partij staat ondanks de vele tegenslagen nog steeds recht overeind. De verjaardag van de PL werd zaterdag ingeluid met een pasar malam en een kinderdag en werd afgesloten met een dankdienst in besloten kring.
Advertenties