Prijswinnende film Ida Does vertaald
04 Dec, 00:56
foto
De film van Ida Does, Nieuw Licht-Slavernij en het Rijksmuseum is vertaald in het Pools en het Spaans.


De film Nieuw Licht-Slavernij en het Rijksmuseum van regisseur Ida Does is vertaald in het Pools en in het Spaans.
De Poolse vertaling werd verzorgd door vertalers van het jaarlijkse Women’s Film Festival Demakijaż dat plaatsvond in Lublin. Eerder was Does gast van dit Festival met haar film Drie Vrouwen Over Slavernij en vrijheid. Het Poolse Festival maakt zich sterk voor ‘een cultuur dat inclusief is’.

De Spaanse versie van de film ‘Nueva Luz-El Rijksmuseum y la Esclavitud’ zal binnenkort vertoond worden in de Dominicaanse Republiek en Haïti op speciale bijeenkomsten. Reagerend op de vertalingen zegt Does: "Het is fantastisch dat we met deze vertalingen een heel nieuw publiek kunnen betrekken bij de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Niet alleen als historisch gegeven, maar vooral ook de belangrijke momenten van veranderende perspectieven en de betekenis voor ons heden, die we vastgelegd hebben in de film, trekt international aandacht. Het lezen van de Spaanse tekst Nueva Luz ontroerde mij onverwacht, alsof er een nieuwe diepere dimensie werd toegevoegd door de taal".

Die internationale aandacht blijkt ook uit de gastlessen die Does eerder dit jaar gaf aan de Amerikaanse filmstudenten van het Emerson College European Center. In november was Does bij de Universiteit van de West Indies in Barbados, waar zij een gastles gaf voor studenten van de Cultural Studies Faculty of Culture, Creative and Performing Arts.

"Het treft mij iedere keer weer dat wij in het Caribisch gebied nog een wereld te winnen hebben wanneer het gaat om kennis delen over onze koloniale geschiedenissen, het materieel en immaterieel erfgoed. Terwijl er zoveel raakvlakken zijn! In de uitwisseling met mensen uit het Caribisch gebied zijn er altijd tal van ‘aha’ momenten. We delen veel", merkt de filmmaker op.

Nieuw Licht- Slavernij en het Rijksmuseum is het verfilmde verhaal van de zoektocht van het Rijksmuseum in Amsterdam, naar onvertelde nieuwe verhalen achter kunstwerken en historische objecten uit de prestigieuze vaste collectie van het nationale museum van Nederland. De eerste slavernij expositie ooit in het Rijksmuseum was de aanleiding tot de film. Regisseur Does volgde dit proces gedurende twee jaar van nabij en reisde met haar crew onder meer naar St. Eustatius.
Dit jaar sleepte de regisseur met Nieuw Licht twee prijzen in de wacht voor beste documentaire: in New York en in Belize.
Advertenties