Ramadhin: Harde keuze bij volgende golf
30 Nov, 07:34
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid geeft aan dat de overheid in een volgende coronagolf, harde keuzes gaat moeten maken over hoeveel coronapatiënten op de intensive care (IC)  verzorgd zullen worden. Het aantal covidgevallen is aan het afnemen, er is op dit moment minder druk op het zorgpersoneel, waardoor er weer en meer andere zorg gegeven kan worden. Er zijn zelfs een paar zware operaties uitgevoerd en meer zijn onderweg. De patiënten van zware operaties hebben vaak intensieve nazorg nodig. Maar covidpatiënten, het grootste deel is ongevaccineerd, houdt de bedden op de intensive care bezet.

Er is een kinderhart missie achter de rug. “Het zijn kinderen die al maanden of jaren geleden geopereerd moesten worden,” merkt Ramadhin op. “Ze hebben ook intensieve zorg nodig. Moeten wij dan omwille van enkele personen die willen feesten, deze kinderen nog langer laten wachten? Of moeten we die IC anders gaan inrichten, zodat die kinderen er kunnen gaan voor stabilisatie, zodat ze de betere kant opgaan?”

Op programma staan missies voor neurochirurgie en  niertransplantaties. “Maar daarvoor hebben we intensieve zorg, de intensive care voor nodig,” benadrukt Ramadhin. “Het is niet gemakkelijk om de intensive care zolang bezet te houden voor covid.” Hij geeft aan dat er momenteel  landelijk maximaal 40 intensive care bedden beschikbaar zijn. Ramadhin: “We gaan helaas besluiten moeten nemen bij een volgende golf. Dat wij een ‘dedicated’ aantal bedden beperkt zullen houden voor covid. De reguliere zorg moet weer geoptimaliseerd worden.
Advertenties