President: Volgend jaar wordt economische groei ingezet
26 Nov, 00:00
foto
In aangepaste sfeer zijn de parade en het defile gehouden tijdens de 46e herdenking van Srefidensi. (Foto's: René Gompers)


Door de covid-pandemie die nog steeds heerst is de Srefidensidag in aangepaste sfeer herdacht. De parade en het defilé voor 46 jaar Srefidensi waren gauw voorbij, omdat de groepen kleiner waren. President Chan Santokhi heeft voor genodigden een lunch gehouden. “Op deze 46e verjaardag leg ik de focus op hoop, natieversterking, vertrouwen en de toekomst van het land,” begon Santokhi zijn toespraak. “We merken nu al een stuk stabiliteit en volgend jaar wordt de economische groei ingezet.” Intussen is de president donderdagavond vertrokken richting Dubai.

De parade en het defilé zijn gehouden zonder groot publiek. Het is een groep mensen gelukt om het optreden van de gewapende machten van dichtbij mee te maken. De mensen hadden zich rond het Onafhankelijkheidsplein en het presidentieel paleis verzameld. Een straat verder bij de Palmentuin heeft een groep Inheemsen actie gevoerd; de mensen wilden een verklaring aan president Santokhi overhandigen.

De 46e herdenking van de onafhankelijkheid is op ‘very important persons’ op het Plein en de groep mensen die toch is komen opdagen na, zonder groot publiek gevierd. Er was een veiligheidszone ingesteld; de straten die naar het Onafhankelijkheidsplein leiden waren afgesloten. Rondom het Plein zijn er dranghekken geplaatst. Dat heeft de groep ‘ongehoorzame’ mensen niet gedeerd; ze hebben het Plein niet nodig om de voorbij marcherende  troepen van dichtbij te bewonderen.  

Een groep Inheemsen is door de politie bij de Palmentuin staande gehouden. “We wilden een verklaring geven aan de president over hoe er wordt omgegaan met ons grondgebied en onze rechten,” deelt Audrey Christiaan van de groep mee. “Inheemsen zijn niet betrokken geweest bij de Onafhankelijkheid en het is nog steeds te merken. Er zijn zoveel invasies in het binnenland en wettelijk is er nog niets geregeld.” De politie heeft toegezegd de mensen te helpen hun doel te bereiken. Ze moesten zich wel eerst weer buiten het afgesloten gebied begeven. Na wat gekibbel heeft de groep zich terug getrokken.Niet lang daarna heeft president Santokhi het defilé afgenomen. Dat was kleiner van opzet; minder eenheden per formatie. De penitentiaire ambtenaren hebben niet meegedaan. Eerst is er gemarcheerd en daarna kwam het rollende materieel. De muziekformaties van de politie en militairen hebben met hun spel voor een Srefidensisfeer gezorgd. Dan was het hoogtepunt van de Srefidensi-herdenking voorbij. Daarna is er een lunch geweest in de tuin van het paleis, voor genodigden. Eerst heeft president Santokhi een toespraak gehouden.

Santokhi heeft ook enkele momenten stilgestaan bij de militaire coup in 1980, de Binnenlandse Oorlog, het wanbeleid van bepaalde regeringen en de miljardenschuld van het land. Santokhi heeft weer eens gegarandeerd dat Suriname weer in een goede staat zal zijn. “We hebben de ergste fase van de crisis al overwonnen,” stelt Santokhi.  
Advertenties