Schoten afgevuurd op politie in Martinique
24 Nov, 02:13
foto
Een luchtfoto van een barricade van verbrande auto's en puin op een rotonde die het verkeer op de snelweg N1 blokkeert na gewelddadige demonstraties die uitbraken over de Covid-19-protocollen, in Petit-Bourg, Guadeloupe. (Foto's: Reuters)


Op het Frans-Caribische eiland Martinique zijn geweerschoten afgevuurd op de politie, zeiden de lokale autoriteiten op dinsdag. Covid-19-beperkingen hebben onrust veroorzaakt op het eiland. Op het nabijgelegen Guadeloupe hebben beperkingen het eiland op zijn grondvesten doen schudden. Het lijkt erop dat die onrust zich verspreidt naar Martinique.

Er is geen politie gewond geraakt en is het overdag rustiger geworden, zei een politiefunctionaris van Martinique, maar het verkeer werd nog steeds afgeremd door barricades.

De afgelopen dagen is er op geschoten op de politie in Guadeloupe, waar maandag een tweede week begon van protesten. Veel winkels bleven gesloten na nachtelijke plunderingen te midden van protesten over de Covid-19-beperkingen.

De situatie blijft "zeer moeilijk" in Guadeloupe, vertelde minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, aan France Inter Radio. "Er zijn nog steeds scènes van extreem geweld waarbij politiediensten worden beschoten met echte munitie", zei hij, eraan toevoegend dat zo'n 200 extra politieagenten die sinds zondag zijn ingezet, hebben geholpen een deel van de onrust te onderdrukken.

Mensen in Guadeloupe en Martinique zijn vooral verontwaardigd over de eis, ook van kracht op het vasteland van Frankrijk, om alle gezondheidswerkers te vaccineren tegen Covid-19. Verplichte vaccinatie heeft een gevoelige snaar geraakt bij een bevolking die afstamt van slaven die op Franse suikerplantages werkten. In de 20e eeuw werden veel mensen op Guadeloupe ook systematisch blootgesteld aan giftige pesticiden die in bananenplantages werden gebruikt.

Maandag begon ook een algemene staking in Martinique om een ​​einde te maken aan de verplichte vaccinatie van gezondheidswerkers en om actie te ondernemen om de hoge brandstofprijzen aan te pakken.

Het Caribisch gebied is dit najaar getroffen door een nieuwe golf van coronavirusinfecties die leidt tot afsluitingen en annuleringen van vluchten en overweldigende ziekenhuizen, net op het moment dat het toerisme tekenen van herstel begon te vertonen.
Advertenties