Derde prik voor personen vanaf 40 jaar en risico-groepen
13 Nov 2021, 17:44
foto
Mensen vanaf 40 jaar wordt een derde prik aangeraden. Een groot deel heeft onderliggende aandoeningen.


Ook aan personen vanaf 40 jaar wordt de derde prik oftewel boostershot, aangeraden. Gebleken is dat bij deze groep een groot deel onderliggende aandoeningen heeft. Ook gebeurt het dat pas bij besmetting met het coronavirus, dit aan het licht komt. De derde prik geldt voorlopig alleen voor mensen die AstraZeneca hebben genomen. Voor de derde prik kunnen ze wel kiezen tussen AstraZeneca en Moderna.

De boostershot werd eerst aangeraden aan 60 plussers, mensen met een verzwakt immuunsysteem (omdat zij nierdialyse of chemotherapie ondergaan), mensen met een verstoord immuunsysteem (door bepaalde ziektes of gebruik van bepaalde medicijnen). Bij deze groep is volgens onderzoek, het immuunsysteem na twee prikken toch niet sterk genoeg. Een aanval van het virus kan hen fataal worden. Ook aan frontliners die direct met covidpatiënten te maken hebben, wordt een derde prik aangeraden omdat ze onder risicovolle omstandigheden moeten werken.  Van de 1.133 coviddoden die tot nu toe gevallen zijn, waren naar schatting 15 volledig gevaccineerd. 

“Van de Surinaamse populatie boven de 40 heeft ruim twee derde een aandoening,” heeft arts Javier Asin op de covidpersconferentie uitgelegd. Hij is coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT).  “Driekwart van die mensen weet niet eens dat ze een onderliggende aandoening heeft. We zouden ten onrechte mensen wegsturen omdat ze denken en zeggen dat ze het niet hebben. Terwijl uiteindelijk blijkt dat ze het wel hebben.” 

Asin: “Kijk maar in uw omgeving. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld “hij is toch op de intensive care terecht gekomen maar hij heeft niets, niet eens griep.”  Dat is een teken dat we onderschatten wat onderliggende aandoeningen zijn.” De boostershot wordt nu dus aangeraden voor iedereen vanaf 40 jaar, dialysepatiënten, mensen met immuunstoornissen en frontliners die dagelijks met covidpatiënten in contact komen, benadrukt Asin.

Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November