Suriname vernietigt vervallen Covid-vaccins
13 Nov 2021, 02:43
foto
Javier Asin, coördinator Nationale Coördinatie Team. (Foto: René Gompers)


In oktober is een partij van het AstraZeneca vaccin vervallen; 877 flacons (flesjes waarin het vaccin zit opgeslagen). Uit een flesje kunnen er gemiddeld 11 prikjes worden gezet. De partij is ondertussen vernietigd. Eind deze maand vervalt er weer een deel van de voorraad AstraZeneca, van Moderna in december en van Pfizer in februari volgend jaar. Het Sinopharm vaccin is tot 2023 houdbaar.

Het Nationale Coördinatie Team (NCT) vindt het jammer dat het zover is gekomen. Het gaat om meer dan 9500 doses die vernietigd zijn geworden. “Zonde, dat is heel veel geld,” merkt coördinator Javier Asin op. “Eigenlijk verwennen we de mensen. We zitten ook in een super de luxe situatie want we hebben veel donaties gehad en hoeven niet ervoor te betalen. U hoeft er ook niet voor te betalen. Daarnaast heeft men een vrije keuze.” 

Ondanks de mogelijkheid om te kiezen uit vier merken vaccins en de faciliteiten die in orde zijn gemaakt om de samenleving tegemoet te komen, blijven grote groepen mensen twijfelen of weigeren om zich met de vaccins tegen het coronavirus te beschermen. Asin vreest dat als het zo doorgaat men straks misschien niet meer gaat kunnen kiezen met welk vaccin men zich wil beschermen, en dat donoren geen vaccins meer gaan willen schenken aan het land. 

“We kunnen het ons nu absoluut niet veroorloven om vaccins weg te gooien,” zegt Asin. “Los van het feit dat het zonde is zal de welwillendheid van donoren naar Suriname toe ophouden. Wij hebben niet het geld, u ook niet, om zulke dure vaccins te blijven kopen. Covid is here to stay. Golven gaan blijven komen zolang we met de wereld onder een vaccinatiegraad van 40 procent zitten. Ik denk dat we er alles aan moeten doen om onze rijkere broeders te vriend te houden.” 

Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December