Santokhi rekent op steun China bij IMF-traject
20 Oct, 16:33
foto
President Chan Santokhi poseert met de Chinese ambassadeur Han Jing en vertegenwoordigers van Chinese verenigingen bij het Monument in het Vriendschapspark. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


President Chan Santokhi rekent op de ondersteuning van de Volksrepubliek China bij het wegnemen van de laatste hobbels in het Suriname-IMF traject. Wat de financiële ontwikkeling betreft, staat Suriname nu op een kruispunt. De laatste hand wordt gelegd aan een overeenstemming met het IMF en China. “Ik ben overtuigd, gegeven de historische samenwerkingsrelatie”, tussen beide landen dat de overeenstemming met China binnenkort volgt, zei hij vandaag tijdens de herdenking van 168 jaar Chinese Vestiging in Suriname bij het Monument in het Vriendschapspark.

Volgens Santokhi zal China met zijn ondersteuning “wederom bewijzen een goede en sterke vriend te zijn, die dan juist op dit kruispunt een zeer belangrijke bijdrage zal leveren aan de toekomstige ontwikkeling van Suriname.” Santokhi greep de lokale herdenkingsceremonie aan voor wat buitenlandse diplomatie. Uit de scala aan uitgevoerde projecten gesteund door China, pikte de president er twee uit. De bouw van het Regionaal Ziekenhuis Wanica en de Covid-steun van allerhande medische middelen tot aan het Chinese Sinopharm-vaccin. “Deze ondersteuning geeft niet alleen een diepere betekenis aan die samenwerkingsrelatie maar is een teken van vriendschap en solidariteit.” Hij rekent daarom weer op vriend China voor medewerking in de IMF-onderhandelingen.

Santokhi herhaalde het Surinaamse standpunt dat ons land het één-China-beleid ondersteunt. Hij bracht in herinnering dat Suriname zich ook heeft aangesloten bij het Chinese One Belt, One Road Initiatief (OBOR, één weg, één gordel). Santokhi bouwde zijn felicitatieboodschap historisch op met een terugblik naar 168 jaar geleden. Een handjevol Chinese contractarbeiders kwamen in Suriname aan. Van omu, de winkelier op de hoek van de straat werkten de Chinese nazaten zich op en zijn nu zichtbaar in alle sectoren van het land.

Ook ambassadeur Han Jing van China greep de herdenking aan om te wijzen op de bijdrage van de Chinese nazaten en de goede samenwerkingsrelatie tussen beide landen. In het verleden bevond zijn land zich ook in een crisis en trokken burgers weg om een beter leven voor zichzelf op te bouwen. China ontwikkelde zich tot een sterke economie en biedt kansen en mogelijkheden aan eigen burgers en andere landen.

Han ziet veel potentie in Suriname en kansen voor buitenlandse investeerders. Hij hoopt dat lokale Chinese ondernemers zich van hun beste zijde laten zien en Suriname verder helpen ontwikkelen. Zijn land blijft Suriname ondersteunen.

Santokhi en Han legden samen met de Assembleeleden Stephen Tsang en Chuanrui Wang en vertegenwoordigers van Chinese verenigingen kransen bij het Monument om de 168e verjaardag van de Chinese Vestiging in Suriname te gedenken. Op 20 oktober 1853 kwam een groep van achttien Chinese contractarbeiders uit Java naar Suriname – 14 overleefden de drie maanden durende reis op de HMS Merwede. Jaarlijks wordt hun stap naar Suriname herdacht als het begin de Chinese Vestiging in Suriname. De immigratie met tussenpozen duurde tot 1875 en een groot deel bleef in Suriname achter na afloop van het contract. Het leeuwendeel kwam uit de Chinese provincie Guangdong via de immigratiepost Hong Kong.
Advertenties