Column: Adhin ongewapend op slagveld gezet
19 Oct, 00:59
foto
Op 23 mei 2015 heeft Desi Bouterse Ashwin Adhin aangekondigd als de nieuwe vicepresident van het land.


Als iemand niet wil dat je een functie bekleedt, dan wordt jouw naam in de ether gegooid. Dat is een bekende politieke tactiek. Terwijl NDP-voorzitter Desi Bouterse een politieke rustpauze heeft genomen, roept hij in een uitzending - liefst in Nederland - dat hij graag heeft dat Ashwin Adhin de hamer van de paarse partij overneemt. Deze mededeling komt als een losse flodder in de broeierige hete oktoberlucht. Het schot is niet eens met een zwaar wapen gelost, want dat is gestolen uit het legerdepot dat zeer strategisch in zijn woning te Leonsberg was.

NDP heeft haar wortels in 'de revolutie' van 1980. De partij is gestoeld op de vier vernieuwingen die van meet af aan worden gepredikt. Bouterse maakte op 23 mei 2015 bekend dat 'Ashwin Nannan Panday' ehhh Adhin de nieuwe vicepresident van het land zou worden. Die belofte is waargemaakt. Het was ook een strategische move op het schaakbord als tegenwicht tegen de oranjepartij met Chan Santokhi als voorzitter. Maar of hij de leider kan worden van een partij die op ideologische grondvesten gestoeld is, is maar nog zeer de vraag. Ook al wordt er van links naar rechts gemarcheerd, zijn er nog genoeg mensen, zoals Jenny Simons, die steeds blijven hameren op de idealen van de partij.

Adhin heeft de meeste stemmen (5.601) voor de NDP binnengehaald in Wanica op 25 mei 2020. De partij moest genoegen nemen met slechts 1 zetel in het tweede grote kiesdistrict van het land. Ze is met 2 zetels achteruit gegaan in Wanica. Met de 29.440 kiezers die Chan achter zich kreeg in het district, is de paarse ex-vicepresident nergens te bekennen. In dit politieke spel gaat het niet om David en Goliath. Adhin inzetten tegen Chan zal geen zoden aan de dijk leggen, ook al heeft de oranje-baas aan populariteit ingeboet in het afgelopen anderhalf jaar. Als er nu verkiezingen zouden komen, zouden velen die zich vleien op de pluche zetels in De Nationale Assemblee, weer op houten klapstoelen terechtkomen.

Binnen de NDP zijn er genoeg kritische stemmen opgegaan om de partij te herstructureren door een goede evaluatie te plegen. André Misiekaba zal niet zonder een principiële reden uit de paarse trein zijn gestapt. De partij moet kijken naar haar reflectie om de posities gelijkelijk te verdelen over de bromki dyari die ze predikt te zijn. Terwijl een deel de strijd opgeeft om van binnenuit orde op zaken te stellen, zijn er genoeg anderen die hun stem laten gelden. Van 26 zetels naar 16 terugvallen, spreekt boekdelen. Daar kan niet met de mantel der liefde het falen worden bedekt, ook niet met de attitude zand erover. In de politiek gaat het om de knikkers en niet om tralala.

Terwijl de partij nog in evaluatiefase is, heeft Bouterse een schaakstuk in het veld gebracht. In een vroeg stadium worden echter de pionnen naar voren geschoven en niet de koningin. Deze beweging om de koning van de tegenpartij schaak te zetten, is duidelijk te licht. Bekend van de NDP is dat er een lang en democratisch verkiezingsproces wordt ingezet voor het kiezen van een bestuur. De nieuwe leider wordt niet aangewezen door de voorzitter, ook al heeft hij zijn voorkeur. Als de leider van de NDP niet in alle tien districten wordt geschraagd, zal de paarse partij bij de volgende verkiezing nog meer zetels moeten inleveren. Adhin is duidelijk midden op de Desiré Delano Highway gezet terwijl de straatverlichting is uitgevallen. 'De kroonprins' is het slagveld opgestuurd zonder een wapen.

Nita Ramcharan
Advertenties

Friday 12 August
Thursday 11 August
Wednesday 10 August