Emmastraat omgedoopt in Olton Willem van Genderen Boulevard
18 Oct, 06:42
foto
De Emmastraat in het district Marowijne is zondag omgedoopt in Olton Willem van Genderen Boulevard. Dit, op voorstel van de familie op de 100e geboortedag van wijlen Van Genderen.


De Emmastraat in Albina heet vanaf zondag de Olton Willem van Genderen Boulevard. Op voorstel van de familie en met medewerking van de autoriteiten, is de straat op de 100e geboortedag van Van Genderen vernoemd. Diverse sprekers hebben de veelzijdigheid van wijlen Van Genderen belicht. Hij was geboren in Albina en heeft veel betekend voor de ontwikkeling van zijn geboortedistrict en het land.

Van Genderen is onder andere lid van de Staten van Suriname geweest namens de Nationale Partij Suriname. Hij is Statenvoorzitter en minister geweest. Bij de staatsgreep in 1980 is Van Genderen enkele maanden gevangen genomen. In 1983 vertrok hij naar zijn kinderen in Nederland, memoreerde Gregory Rusland, voorzitter van NPS, tijdens de vernoeming. Van Genderen was partijraadsvoorzitter van de NPS. Tijdens de plechtigheid waren behalve de familie ook aanwezig vicepresident Ronnie Brunswijk, Assembleevoorzitter Marinus Bee en Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur.

Rusland zei dat hij doorgaans geen voorstander is van naamsverandering van straten, maar in dit geval staat de NPS er volledig achter. Er zijn overigens meer Emma-straten. Van Genderen heeft vijf keer de verkiezingen gewonnen in Marowijne voor de NPS. Somohardjo merkte op dat de staatsgreep in feite de politieke ontwikkeling van Van Genderen heeft gestuit. Diverse sprekers benadrukten dat een van de belangrijkste straten zeer verdiend is vernoemd naar Van Genderen.
Advertenties