China belooft US$ 233 miljoen voor beschermen biodiversiteit
14 Oct, 20:50
foto
De Chinese president Xi Jinping heeft beloofd U$ 233 miljoen te storten in een fonds ter bescherming van de biodiversiteit.


China heeft beloofd om US$ 233 miljoen te injecteren in een nieuw fonds om de biodiversiteit in ontwikkelingslanden te beschermen. De belofte werd gedaan tijdens een belangrijke VN-conserveringstop, ondanks meningsverschillen tussen grote donoren over het initiatief.

Beijing - 's werelds grootste vervuiler - heeft de afgelopen jaren geprobeerd om internationaal een prominentere rol te spelen op het gebied van biodiversiteitsbehoud. De belofte kwam toen afgevaardigden uit ongeveer 195 landen zich verzamelden in de Zuid-Chinese stad Kunming voor de eerste van een tweedelige top over het beschermen van planten, dieren en ecosystemen. De top heeft tot doel een nieuw akkoord tot stand te brengen met doelstellingen voor 2030 en 2050.

"China zal het voortouw nemen bij de oprichting van het Kunming-biodiversiteitsfonds met een kapitaalbijdrage van 1,5 miljard yuan (US$ 233 miljoen) om de oorzaak van het behoud van de biodiversiteit in ontwikkelingslanden te ondersteunen", zei de Chinese president Xi Jinping tijdens een toespraak via een videoverbinding op de Top van de leiders van de COP15. "China roept... alle partijen op om bij te dragen aan het fonds."

Een belangrijk voorstel dat op de conferentie wordt besproken, is de "30 bij 30"-agenda die tegen 2030 30 procent van de beschermde status van het land en de oceanen van de aarde zou opleveren. De wereldwijde uitgaven voor de bescherming en het herstel van de natuur moeten dit decennium verdrievoudigen tot ongeveer US$ 350 miljard per jaar in 2030 en US$ 536 miljard tegen 2050 om dit doel te bereiken, aldus een VN-rapport in mei.

Maar sommige donoren van rijke landen zeggen dat een nieuw fonds voor natuurbehoud niet nodig is omdat de Global Environment Facility van de Verenigde Naties ontwikkelingslanden al helpt bij het financieren van groene projecten. "Het is belangrijk om alle bronnen te mobiliseren, inclusief bestaande fondsen zoals de wereldwijde milieufaciliteit en het klimaatfonds, om de biodiversiteit te beschermen en te herstellen", zei de Franse president Emmanuel Macron.

De financieringskwestie zal worden besproken tijdens de onderhandelingen in Genève in januari 2022 en later tijdens het tweede deel van de top in april en mei volgend jaar.

De toezegging van China ligt ver onder de 4 miljard dollar die Groot-Brittannië heeft toegezegd voor wereldwijde natuurbehoudprojecten in de komende vijf jaar, of de toezegging van Frankrijk om 30 procent van zijn klimaatfinanciering te besteden aan biodiversiteit.

"De aankondiging van China... is het begin en niet het einde van de race", zegt Georgina Chandler, senior internationaal beleidsmedewerker bij de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Royal Society for the Protection of Birds. "We moeten nu... zien dat andere landen tussen nu en de lente van volgend jaar een stap verder gaan... Zonder tastbare acties op tafel zal de wereld het eens worden over nog een reeks doelen zonder enige verplichting om ze te halen."

'Suïcidale oorlog'
Het VN-Verdrag inzake biologische diversiteit is geratificeerd door 195 landen en de Europese Unie – hoewel niet de Verenigde Staten, historisch gezien de grootste vervuiler ter wereld – en de partijen komen om de twee jaar bijeen.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres waarschuwde dat de armste landen ter wereld het zwaarst zullen worden getroffen door het verlies aan biodiversiteit. "We verliezen onze zelfmoordoorlog tegen de natuur", zei hij.

"De ineenstorting van het ecosysteem zou tegen 2030 bijna US$ 3 biljoen per jaar kunnen kosten - de grootste impact zal zijn op enkele van de armste landen met een hoge schuldenlast."

De biodiversiteitsdiscussies op COP15 staan ​​los van de zwaardere COP26-top die volgende maand in Glasgow begint, waar wereldleiders onder druk staan ​​om op te treden tegen de klimaatcrisis.
Advertenties