Bollivia: Demonstranten beschuldigen regering van politieke vervolging
12 Oct, 18:47
foto
Demonstranten verzetten zich tegen een wetsvoorstel waarbij de regering de activa van elke burger zonder gerechtelijk bevel zou kunnen onderzoeken.


De Boliviaanse oppositie blokkeerde maandag de straten in de belangrijkste steden van het land uit protest tegen de regering van president Luis Arce, die zij beschuldigen van "politieke vervolging". De politie reageerde met traangas om menigten in de hoofdstad La Paz en in de stad Cochabama in centraal Bolivia uiteen te drijven.

Een maand na het voltooien van zijn eerste jaar in functie, kreeg de president te maken met zijn eerste protesten, aangevoerd door tegenstanders die hem beschuldigen van vervolging van politieke rivalen. Ze eisen onder meer de vrijlating van voormalig staatshoofd Jeanine Anez, die gevangen zit op beschuldiging van het leiden van een staatsgreep in 2019 om de toenmalige president Evo Morales af te zetten.

De belangrijkste demonstraties op maandag waren gecentreerd in La Paz, Cochabamba, Santa Cruz in het oosten en Tarija in het zuiden. In La Paz werd een grote mars geleid door vakbonden in de detailhandel, die weliswaar geen deel uitmaken van het oppositieblok, maar een nieuwe wet die in het parlement wordt besproken, zonder meer verwerpen. De wet zou de regering in staat stellen de activa van elke burger  zonder gerechtelijk bevel te onderzoeken. Het wetsvoorstel zou ook advocaten en journalisten dwingen om klantgegevens vrij te geven.

Grondwet advocaat William Bascope zei dat onder het wetsvoorstel de activa van alle burgers onder verdenking staan, in strijd is met het 'vermoeden van onschuld'.

In het centrum van de hoofdstad gebruikte de politie traangas om straten af ​​te sluiten te midden van dreiging van botsingen met pro-regeringsgroeperingen. Er waren geen meldingen van verwondingen.

In Cochabamba vuurde de politie ook traangas af en arresteerde zij minstens twee mensen. Santa Cruz, een bolwerk van de rechtse oppositie, werd bijna volledig verlamd door de protesten.

Naast het eisen van de vrijlating van Anez, riepen de demonstranten op tot de bevrijding van de burgemeesters van La Paz, Cochabamba en de gouverneur van Santa Cruz, evenals de voormalige presidenten Carlos Mesa en Jorge Quiroga.

Tegenstanders beweren dat de regerende partij hen beschuldigt van het organiseren van een "staatsgreep" tegen Morales, een bondgenoot van Arce, die hem ertoe bracht af te treden te midden van sociale onrust waarbij 37 doden vielen. De regerende partij bereidde zich voor om dinsdag haar eigen marsen te organiseren ter ondersteuning van de president.
Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October