Digitale grondregistratie vanaf oktober
18 Sep, 10:30
foto
President Chan Santokhi deelt mee dat vanaf oktober grondregistratie digitaal mogelijk is. (Foto: CDS)


Per 1 oktober zal grondregistratie digitaal kunnen plaatsvinden. Dan wordt een webportaal gelanceerd. Elke burger kan zich via het webportaal registreren op een stukje grond. Het webportaal zal niet alleen makkelijk toegang bieden voor de burgers, maar zal ook een overzicht bieden van burgers die de afgelopen jaren een stuk grond hebben gehad. Deze mededeling deed president Chan Santokhi donderdag bij de opening van het nieuwe gebouw van MI-GLIS aan de Jagernath Lachmonstraat.

Via het vernieuwde aanvraagsysteem kan iedere burger vanaf 21 jaar, waar dan ook registreren en aangeven in welk district de grond ligt, wat voor soort grond het is en hoeveel grond die wenst aan te vragen. Ook kan de persoon tegelijkertijd aangegeven of die zelf zal bouwen, via de bank of op basis van andere mogelijkheden of moet de staat voor de persoon bouwen. Alle gegevens kunnen netjes worden geregistreerd en bijgehouden, meldt de Communicatie Dienst Suriname.

Er zijn volgens het staatshoofd verschillende percelen in de districten die zijn uitgeven, maar die momenteel niet toegankelijk zijn voor de burgers. “De mensen kunnen helaas niet bouwen, omdat die gebieden en die gronden niet ontsloten zijn en geen toegang hebben. Wij als staat moeten ervoor zorgen dat die infrastructuur daar komt. De eerste inventarisatie is al gemaakt van de gronden. We gaan het finaliseren de komende weken, zodat we precies zien waar mensen gronden gehad hebben”, zegt de president.

Een perceel aanvragen en bouwen moet toegankelijker en betaalbaar worden. “Ga bouwen en wij komen in met de nodige infrastructuur. We moeten inkomen met de nutsvoorzieningen. Voor de groep die niet zelf kan bouwen zullen er daarvoor sociale woningen zijn”, zei de president.
Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October