Klaagschrift belediging president Santokhi
16 Sep, 10:11
foto


Rotterdam, 15 september 2021

Aan:
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Vera Bergkamp.
Demissionair minister-president Mark Rutte ministerie van Algemene Zaken.
Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.

Na een bezoek aan Z.K.H Willem Alexander en demissionair premier Mark Rutte heeft ook de Staten-Generaal op donderdag 9 september 2021 de president Chandrikapersad Santokhi van de republiek Suriname eveneens met alle egards ontvangen. In de Ridderzaal aan het Binnenhof werd hij verwelkomd door voorzitter Vera Bergkamp samen met Jan Anthonie Bruijn, Voorzitter van de Eerste Kamer. Het was vooral een grote eer voor de Surinaamse gemeenschappen in Nederland en Suriname. Op deze dag werd de jarenlange bekoelde relatie tussen Suriname en Nederland hersteld. De toespraak van president Santokhi was een unicum in de geschiedenis van de relatie tussen de beide naties. Bij zijn werkbezoek van een week bezocht de president ook enkele andere steden.

Met droefenis en teleurstelling moest ik als een oude man via online media helaas waarnemen hoe een groep van ruim honderd Nederlandse actievoerders met Surinaamse migratie achtergrond, in Amsterdam was samengebracht om te demonstreren, waarbij zeer laakbare, zelfs buitengewone schunnige termen naar hem en zijn gevolg toe werden geschreeuwd. En dat terwijl de politieagenten erbij waren om ze achter de dranghekken te houden. Zoals u het zult weten was de president in het Koninklijk Instituut voor de Tropen uitgenodigd voor het houden van de Anton de Kom lezing. De vertoning buiten het gebouw bij zijn aankomst en vertrek is behalve laakbaar, ook strafbaar wegens het beledigen van de gasten voor deze lezing. Gelukkig hebben velen in Nederland en in Suriname hun walging en afkeuring over het voorval inmiddels in de media uitgesproken.

Gebruikmakend van het artikel 5 van de Grondwet, richt ik mij als burger van Nederland in dit klaagschrift aan u met het doel te laten onderzoeken wie zich schuldig maakten aan de beledigingen van de Surinaamse delegatie tijdens de demonstratie voor het gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. Uiteraard met het doel de verdachten strafrechtelijk te doen vervolgen. Maar meer, gezien de moeizaam herstelde betrekkingen tussen de beide landen, verzoek ik u te overwegen om in de diplomatieke sfeer stappen te ondernemen om het Surinaamse Staatshoofd uw afkeuring kenbaar te maken. Hij zal er niet om vragen. Daarom verzoek ik u als een Nederlandse burger met Surinaamse migratieachtergrond, zulks van staatswege mogelijk te maken.

Ik hoop van harte dat u mijn beklag in behandeling neemt. Dat zal zeker ten goede komen aan het behoud van de duurzame etnische betrekkingen tussen de burgers zowel in Suriname als Nederland.

Drs. S. Harinandansingh

Rotterdam (oud vice voorzitter van gewezen Landelijke Federatie voor Surinamers in Nederland).


Cc:                                                                                                                                                                         - ANP                                                                                                                                                                 -  Ambassadeur Rajendre Khargi van Suriname in den Haag                                                                                      - minister Albert Ramdin (BIBIS) Paramaribo

Advertenties