Rijk aan grondstoffen, arm aan kennis en inzicht
Het gebrek aan menselijk kapitaal - human capital - is nog steeds de grootste handicap van Suriname. Tot nu toe hebben Surinaamse overheden meer geïnvesteerd in bureaucratie dan in kennis en productie. Schoolverlaters zonder kennis van economie en productie werden toegevoegd aan de opgeblazen ambtenarij. Het was de gemakkelijke manier om onvrede en politieke onrust tegen te gaan en stemmen te winnen. Nu zit Suriname opgescheept met deze bureaucraten die bijdragen aan tijdrovende administratieve rompslomp en obstakels voor burgers en bedrijven die wel verstand hebben van productie en economische ontwikkeling. In het afgelopen decennium ging het lage niveau van menselijk kapitaal in Suriname ook gepaard met een andere, meer directe oorzaak van isolement, namelijk een veroordeelde president.
Een van de redenen voor het werkbezoek van president Santokhi aan zijn danspartner Nederland moet ook zijn geweest om technici met kennis en ervaring in moderne productiemethoden, voor Suriname te enthousiasmeren. Suriname heeft dringend fysiek kapitaal nodig, maar zonder menselijk kapitaal zal het fysieke kapitaal verdampen voordat enige ontwikkeling wordt ingezet. Dit gebeurde met de tientallen miljarden aan inkomsten en ontwikkelingshulp die Suriname sinds de onafhankelijkheid heeft ontvangen. Menselijk kapitaal zie je niet, het zit niet in de grond of in een kluis: het zit in de hoofden van mensen. Het is van groter belang voor welvaart dan fysiek kapitaal. Menselijk kapitaal is niet alleen kennis en informatie, het omvat ook cultuur en gewoonten.
Niet alle culturele groepen ontwikkelen zich in hetzelfde tempo. Sommigen culturen gedijen beter dan andere. Culturen die wet en recht promoten - in plaats van het belang van de natie ondergeschikt maken aan het lot van een persoon - doen het economisch beter. Ze verdedigen de rechtstaat, lachen er niet om. Dit geldt ook voor eerlijkheid. Investeerders stoppen hun kapitaal niet in landen met een a no mi- en neks no fout-cultuur.
De MPP’s geven de ander de schuld van de achterstand. Ze verspillen hun energie aan het vechten tegen de ex-kolonisator of andere groepen. De MMP’s zijn niet dom. Ze veroorzaken etnische spanningen om de eigen carrière vooruit te helpen. Ze vertellen je niet welke eigenaardige gewoonten in hun eigen subcultuur de achterstand veroorzaken. De oplossing komt dan ook niet.
Mensen kunnen leren van elkaar. Agrariërs hebben door de jaren heen een scherp besef van tijd ontwikkeld en de daaruit voortvloeiende gewoonte van zelfdiscipline die nodig is om fysiek te overleven. Er moet rekening gehouden worden met tijdig zaaien en oogsten en met getijden: falen betekent geen eten op tafel. Ook de ingesleten gewoonte van sparen en zuinigheid is essentieel om te overleven. En elk kind dat op straat blijft hangen is een aanslag op het gezinsinkomen. Armoede en honger hebben geleid tot zuinigheid, vlijt en vindingrijkheid. Deze kwaliteiten behoren tot het menselijk kapitaal. Hierdoor gaat men sneller vooruit.
Suriname heeft niet genoeg veerkracht - kennis, inzicht, ijver, discipline - voor een vlot herstel van de crisis. Ik denk dat de minister van Financiën al zijn zorgen heeft geuit over het gebrek aan capaciteit om het herstelplan soepel uit te voeren. Door het tekort aan menselijk kapitaal belandt Suriname snel in een economische crisis en komt er ook traag uit. Een ander probleem is dat elke crisis een vlucht van menselijk kapitaal het land uit, veroorzaakt (brain drain). Dit is een ernstig verlies van nationale rijkdom.
In deze tijd is menselijk kapitaal de sleutel tot economisch succes. Naast fysiek kapitaal heeft Suriname behoefte aan een infuus van kennis en ervaring. Daarom is het buitenlands beleid van president Santokhi begrijpelijk. De import van experts is net zo noodzakelijk als de import van tractoren en vrachtwagens.
Gisteren
- Ere wie ere toekomt
- Kind (4) komt om bij felle woningbrand in Klaaskreek
- Twee buitenlanders aangehouden voor illegale handel in dierlijke substanties
- President Simons: Opdrachten worden alleen door mij gegeven en getekend
- Nieuw kabinet op twee ministers na compleet
- Slachtoffer met vuisten bewerkt en beroofd van tas
- Voorzitter DNA: Parlement is geen verlengstuk van regering
- Gregory Rusland: Ik ben niet boven het volk, ik ben van het volk
- President Simons: Ik neem een taak op me die alles van mij zal vragen
- Jenny Geerlings-Simons, president van de Republiek Suriname
- BTW grote inkomstenbron, maar automatisering blijft uit
- Drie arrestanten ontsnappen uit cellenhuis politiebureau Uitvlugt
- Vooruitzicht op een nieuw politiek tijdperk in Suriname
- Mooie ochtend met onweersbuien in de middag
- Van generaal tot president: Buhari met eerbetoon begraven
- Onwettige herbenoeming CBvS-governor Roemer op de valreep gecorrigeerd
- Column: Mevrouw de president
- Nieuwe salarissen voor president, vp en ministers officieel ingegaan
Eergisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak