Landelijk worden 36 modelwoningen gebouwd
31 Jul 2011, 12:30
foto
De contouren van de modelwoning werd binnen een uur opgezet op Hanna's Lust. (Foto: Raoul Lith)


De regering laat landelijk 36 modelwoningen bouwen. Howard Vasilda is een van de zestien aannemers die is aangetrokken om de modelwoningen te helpen opzetten. De huizen moeten er binnen twee maanden staan. Op Hanna’s Lust mocht Vasilda zaterdag als eerste beginnen met het opzetten van een huis, nadat minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting de eerste steen had gelegd.

“Het huis staat er gewoonlijk in dertien dagen, de veertiende dag kan je in principe al in gaan wonen”, antwoordt Vasilda op een vraag van Starnieuws. "De woning heeft een metalenframe, de buitenmuren zijn van cementboard en aan de binnenkant worden gipsplaten gebruikt. De voordelen van deze de prefab-woningen is dat het voorwerk in de fabriek wordt gedaan. Hierdoor is de levertijd sneller; het is een 'hurricane proof'-systeem", vertelt Vasilda.

Het framewerk van de 40 m2 eenkamerwoning is binnen een uur opgezet, met behulp van zeven man. Volgens Vasilda kan het kan zelfs sneller als de voorbereiding nog beter is. Zo’n huis kost ongeveer SRD 50.000 en wordt zodanig gebouwd dat het kan worden uitgebreid. “Het is een groeiwoning, als je kijkt hoe het gebouwd en ingedeeld is, dan zie je dat je aan de achterkant nog twee kamers kunnen worden bijgebouwd”, legt Vasilda uit. De materialen die gebruikt worden, zijn compleet met schroeven en dakplaten door het bedrijf 'Hurricane Steel' geleverd, terwijl Vasilda de bouw doet.

De bedoeling is dat zodra de modelwoningen er staan, de overheid een beurs zal organiseren, waar het publiek naartoe kan om de modelwoningen te bekijken. Hierna kunnen mensen met een stuk terrein een lening aanvragen. Het gaat om een honderd procent financiering. De rente is 5% en de looptijd is dertig jaar, afhankelijk van de leeftijd.

Raoul Lith
Advertenties