Peru: Protesten tegen nieuwe premier
01 Aug, 10:39
foto
Dagen na zijn beediging als president van Peru, staat Pedro Castillo onder druk door de benoeming van zijn premier. (Foto: Reuters)


Honderden Peruanen zijn in opstand gekomen tegen president Pedro Castillo, dagen nadat hij een hardliner als zijn premier had aangesteld. De demonstranten marcheerden zaterdagavond door de hoofdstad van Peru, Lima, met plakkaten bij zich waarin ze de nieuw benoemde premier Guido Bellido betitelden als een "terrorist" en een sympathisant van het Lichtend Pad, een maoïstische rebellengroep die in de jaren tachtig en negentig tienduizenden Peruanen vermoordde in een poging om de macht te grijpen.

"Terrorisme, nooit meer", scandeerde de menigte. Sommige hielden plakkaten waarop stond: "Nee tegen communisme." Veel betogers waren gelieerd aan de Popular Force Party van Keiko Fujimori, die in juni tegenover Castillo stond in een bitter omstreden presidentiële tweede ronde.

'Guido Bellido is een twijfelachtig persoon, hij wordt beschouwd als vrouwonvriendelijk en homofoob. Maar bovenal heeft hij zich positief uitgelaten over het Lichtend Pad', zei Mariana Sanchez van Al Jazeera vanuit Lima. "Mensen hier zeggen: we willen geen terrorist in de regering. Dat is een belediging voor ons geheugen."

Ze voegde eraan toe: "Sommige mensen die op Pedro Castillo hebben gestemd, uiten hun ongenoegen op sociale media en zeggen dat ze niet op hem hebben gestemd, zodat hij "extremisten" in het kabinet kon plaatsen. Hij had beloofd gematigden in het kabinet te plaatsen, en ze zeggen dat de president hen heeft verraden."

Castillo, een politieke nieuweling heeft beloofd een kampioen van de armen van het land te worden. Hij werd woensdag officieel beëdigd als president, twee weken nadat hij tot winnaar van de tweede ronde van 6 juni was uitgeroepen.

Hij benoemde donderdag Bellido, een lid van zijn Free Peru Party, tot premier. De 42-jarige inwoner van het Andesgebied van Cuzco had in april leden van het Lichtend Pad verdedigd in een interview met lokale media. Volgens het persbureau Reuters heeft zijn benoeming de Peruaanse valuta- en obligatiemarkten doen kelderen tot het laagste niveau in meer dan zeven jaar.

Het besluit leidde er ook toe dat Castillo's meest prominente economische adviseur, Pedro Francke, aanvankelijk de baan van minister van Financiën afwees, volgens de lokale dagbladen El Comercio en La Republica. Francke liep enkele minuten voordat de beëdiging van nieuw benoemde kabinetsleden begon weg van het evenement. Maar Francke nam uiteindelijk de rol op zich en werd vrijdagavond beëdigd.

Francke, hoogleraar economie, is een gematigde linkse politicus en had keihard gewerkt om investeerders te kalmeren die bang waren voor een presidentschap van Castillo.

Bellido sprak vrijdag op Twitter zijn "volledige steun" uit voor Francke en zei dat ze "samen zouden werken voor het land". Eerder op vrijdag had hij ook tegen verslaggevers gezegd: "Maak je geen zorgen. Alles komt goed."

Castillo koos vrijdag ook voor Twitter om zijn nieuwe regering te verdedigen. "Ons kabinet is van het volk. Het is een antwoord op de behoefte van de mensen," schreef hij. "Onze toewijding is aan Peru en aan geen ander belang dan om al onze inspanningen te wijden aan het bouwen van een rechtvaardiger, vrijer en waardiger land. We zullen uw vertrouwen niet beschamen."

De premier en de rest van het kabinet hebben bevestiging nodig van het door de oppositie geleide congres, waar Bellido's linkse positie op stevige weerstand zal stuiten. Centrum - en rechtse partijen hebben een meerderheid van de stemmen van het Congres.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October