Vonnis strafzaak Hoefdraad in november
27 Jul, 02:02
foto


Het vonnis in de strafzaak tegen ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zal niet meer op 29 juli volgen. De uitspraak is verschoven naar 5 november.
 
Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar celstraf met gevangenneming en een boete van SRD 500.000, subsidiair twaalf maanden hechtenis geëist tegen Hoefdraad. Advocaten Irene Lalji en Murwin Dubois hebben gepleit voor vrijspraak van hun cliënt.

Dubois stelt dat de feiten helemaal niet leiden tot strafrechtelijke vervolging van Hoefdraad. De verdediging heeft aangegeven dat de directeuren van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Michael Soeknandan en William Orie ook hebben getekend voor bepaalde zaken, maar niet in de beklaagdenbank zitten. Als de ex-governor van CBvS, Robert van Trikt en Hoefdraad over deze overeenkomsten worden gedagvaard, is de vraag waarom deze personen die bewust hebben mee getekend en die ook bij het geheel betrokken zijn, niet worden gedagvaard, vraagt Lalji. De verdediging vindt dit opmerkelijk.
 
De advocaten benadrukken dat voor strafrechtelijke vervolging een strafbaar feit moet zijn gepleegd. Dit is volgens hen niet het geval. Voormalig minister Hoefdraad heeft volgens hen gehandeld namens de Staat Suriname. Het ministerie is geen rechtspersoon, maar de Staat wel. "Elke handeling die je pleegt als minister doe je namens de Staat Suriname. De Staat Suriname had in feite moeten worden gedagvaard, menen de advocaten.
 
Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October