China evacueert tienduizenden, storm breidt zich uit
22 Jul, 14:09
foto
Een bewoner wast zijn voeten in een plas water op een weg die is beschadigd door overstromingen na hevige regenval in Gongyi stad, in de Chinese provincie Henan. (Foto's: Reuters)


Tienduizenden mensen zijn vandaag, donderdag, geëvacueerd uit de door overstromingen getroffen regio's van centraal China. Intussen is het dodental van de zware regenval die de provincie Henan bijna een week lang heeft overspoeld, gestegen tot 33 mensen.

Meer steden kwamen onder water te staan ​​en gewassen werden vernietigd toen het noodweer zich naar het noorden verspreidde. Het officiële persbureau Xinhua rapporteerde directe economische verliezen van 1,22 miljard yuan (US$ 189 miljoen).

Het provinciale weerbureau scherpte donderdag de stormwaarschuwing voor vier steden in het noorden van Henan - Xinxiang, Anyang, Hebi en Jiaozuo - aan naar rood, het hoogste niveau van een vier kleuren gecodeerd weerwaarschuwingssysteem.

Onder de dodelijke slachtoffers waren 12 mensen die omkwamen toen de metro in de provinciehoofdstad Zhengzhou, ongeveer 650 km ten zuidwesten van Beijing, eerder deze week onder water kwam te staan.

In Zhengzhou, waar het slechte weer dinsdag een hoogtepunt bereikte, was de lucht opgeklaard, hoewel het water nog steeds op heuphoogte of hoger stond, met in veel gebieden hele straten onder water. Reddingsteams gebruikten rubberen vlotten om bewoners in veiligheid te brengen, terwijl anderen door het water waadden met spullen boven hun hoofd of wachtten op halfgezonken auto's om opgehaald te worden. Een andere groep mensen werd op een graafmachine door het water gedragen.

Een groep van 15 vrijwilligers van een bouwbedrijf in de provincie Sichuan gebruikte een boot om bewoners te vervoeren die vastzaten in een flatgebouw.
"We halen eerst de ouderen, zwangere vrouwen en kinderen naar buiten", zei één van de vrijwilligers met de bijnaam Ma. "De vorige keer had Sichuan een aardbeving. Nu overstroomt het hier. Vandaag help jij mij, morgen help ik jou."

In 2008 werd Sichuan opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter, waarbij tienduizenden mensen omkwamen, de dodelijkste aardbeving in China in decennia.

Deze week werd Zhengzhou het epicentrum van extreem weer in centraal China, met 617,1 mm regen van zaterdag tot dinsdag, bijna het equivalent van het jaarlijkse gemiddelde van de stad van 640,8 mm.

Een reddingswerker die niet geïdentificeerd wilde worden, zei dat zijn team woensdag ongeveer duizend mensen uit een buurt heeft gered en verwacht donderdag nog eens duizend mensen te redden. "Sommigen willen niet naar buiten als ze eten hebben", zei de redder. "Want als ze naar buiten komen, kunnen ze nergens heen. Maar degenen die geen eten hebben, komen er graag uit.'

Een man, Xu, zei dat hij dagenlang zonder water vastzat met zijn vrouw en twee kinderen in hun hoogbouwhuis. "We hadden geen water, geen elektriciteit, we konden niet douchen en het water dat we bij het wassen gebruikten, hebben we bewaard om het toilet door te spoelen", zei hij.

"Ik woon hier al vier, vijf jaar en dit is nog nooit gebeurd", vertelde hij aan Reuters terwijl zijn familie geduldig bij de ingang van hun flat wachtte op een boot om hen te redden.

Storm trekt noordwaarts
Toen de storm donderdag naar het noorden trok, werden meer dan 73.000 mensen geëvacueerd uit de stad Anyang, aan de grens van Henan met de provincie Hebei. De stad werd sinds maandag overspoeld door meer dan 600 mm regen, meldde het officiële persbureau Xinhua. Twee mensen kwamen om het leven in de provincie Hebei toen een tornado woensdag de stad Baoding trof.

Xinxiang, een kleine stad ten noorden van Zhengzhou, registreerde 812 mm regen tussen dinsdag en donderdag, waardoor lokale meteorologische records werden vernietigd, meldde Xinhua. Zeven middelgrote reservoirs in de stad waren overstroomd, wat gevolgen had voor tal van nabijgelegen dorpen en steden.

Meer dan 470.000 mensen en meer dan 55.000 hectare gewassen zijn getroffen door de stortbuien van woensdag in Xinxiang, zei Xinhua, eraan toevoegend dat de lokale overheid een meer dan 76.000 man sterk zoek- en reddingsteam had ingezet.

De fatale overstroming van de Zhengzhou-metro bracht de regering ertoe de lokale autoriteiten te gelasten om onmiddellijk de overstromingsbeheersing en noodmaatregelen in de stad te verbeteren.
Advertenties