Copa America: Argentinië treft Brazilië in finale
07 Jul 2021, 00:24
Spelers van Argentinië vieren een doelpunt in de strafschoppenreeks.

De wedstrijd tussen Argentinië en Colombia is er één in de halve finales van de Copa America. Na de groepsfase ontdeed Argentinië zich van Ecuador, terwijl Colombia na strafschoppen afstand nam van Uruguay. Het strijdtoneel voor deze krachtmeting was het Nationaal stadion van Brasilia. De arbiter van dienst was de Venezolaan Jesús Valenzuela. De verwachting was dat beide landen de aanval zouden zoeken. Sterspeler Lionel Messi zit ondanks vele clubsuccessen, nog zonder grote prijs met zijn land. Colombia zou er alles aan doen om de wedstrijd te winnen, zodat een revanche op gastheer Brazilië voor de discutabele overwinning in de groepsfase, mogelijk kon worden. Na een minimale voorsprong voor Argentinië bij de rust, was de stand aan het einde van de reguliere speeltijd 1-1 gelijk. Na strafschoppen won Argentinië met 3-2.

Argentinië liet geen twijfels bestaan over zijn intenties aartsrivaal Brazilië in de finale te willen ontmoeten. Vanaf het prille begin was duidelijk dat Colombia het moeilijk zou krijgen en was het slechts een kwestie van tijd voordat Argentinië zou scoren. Messi brak goed door in de 4e minuut en bediende Nicolás González op maat, maar die was niet bedacht op de vroege kans, waardoor hij de bal met het hoofd naast het doel dirigeerde. In de 7e minuut stond Messi weer aan de basis van een Argentijnse kans en nu wist Lautaro Martinez wel raad met deze mogelijkheid: 1-0.

In de 8e minuut leek Colombia via Juan Cuadrado zaken recht te zetten, maar doelman Martinez stak daar een stokje voor. In de 37e minuut was Wilmar Barrios gevaarlijk dichtbij de gelijkmaker, maar zijn schot werd door een verdediger van richting veranderd en spatte uiteen op de paal. Uit de hoekschop kopte Yerry Mina luttele seconden later, spectaculair op de deklat, waarna Argentinië opgelucht adem kon halen. Op slag van rust had Gonzalez de gelegenheid om zijn misser uit de opening goed te maken, maar ook ditmaal slaagde hij er niet in de bal van dichtbij in het doel te krijgen. Na een enerverende eerste helft gingen ploegen bij een 1-0 stand de pauze in.

De eerste kans in de tweede helft was voor Colombia, maar de inzet van Luis Diaz was te tam om doelman Martinez te passeren. In de 61e minuut was Diaz fortuinlijker toen hij een diepe pass over de uitgelopen doelman Martinez, in het doel schepte: 1-1. Het verdere verloop van deze speelperiode werd gekenmerkt door veel wederzijdse overtredingen. In de 73e minuut ontsnapte Colombia aan nog een tegenslag toen Angel Di Maria en Lautaro Martinez op onbegrijpelijke wijze de bal niet in het doel kregen, terwijl doelman David Ospina zijn doel had verlaten. In de 81e minuut ramde Messi de paal nog vanuit links en de rebound werd door Rodrigo de Paul tegen Davinson Sanchez aan getrapt. Hoewel er nog enkele kansen werden gecreëerd, scoorden de ploegen niet meer, waardoor strafschoppen de doorslag moesten geven.
In de strafschoppenreeks die volgde won Argentinië met 3-2.