EK 2021: Denen walsen over Wales naar kwartfinale
26 Jun 2021, 14:59
Kasper Dolberg schiet de Denen met een knap schot van net buiten de zestien op voorsprong. 0-1!
(Foto: Reuters)

Wales en Denemarken mogen de spits afbijten in de achtste finale. In deze fase van het toernooi is het pompen of verzuipen, want als je verliest zit het toernooi erop. Het is daarom te verwachten dat beide landen de aanval zullen zoeken. In de Johan Cruijff ArenA te Amsterdam, Nederland waren ongeveer 17.000 toeschouwers aanwezig. De wedstrijd stond onder leiding van de Duitser Daniel Siebert. Na een 1-0 voorsprong voor Denemarken bij de rust, wonnen de Denen uiteindelijk met 4-0.

Wales dicteerde het spel in de opening met goede kansen voor Gareth Bale en Aaron Ramsey in het eerste kwartier. Ook James was in deze periode niet succesvol voor Wales. Na 20 minuten kroop Denemarken uit zijn schulp en forceerde een doorbraak, maar kwam niet verder dan enkele hoekschoppen. In de 27e minuut kwamen de Denen weer goed opzetten waarbij Kasper Dolberg vanaf de tweede lijn uithaalde en de bal om doelman Danny Ward heen, krulde: 0-1. Dolberg was in de 31e minuut dichtbij zijn tweede doelpunt, maar zijn hakje verraste doelman Ward niet. Op slag van rust had Joakim Maehle de 2-0 op zijn schoen, maar ook nu stak doelman Ward daar een stokje voor. Ploegen gingen de pauze in met een 1-0 voorsprong voor de Denen.

Na de rust zagen we hetzelfde spelbeeld, waarbij Denemarken het spel controleerde en Wales in de verdediging drukte. In de 48e minuut trok Martin Braithwaite de bal voor vanuit de rechter flank. In een poging van Neco Williams om de bal weg te werken, plaatste hij het leder voor de voeten van Dolberg, die het cadeautje dankbaar uitpakte: 0-2. Op wat stuiptrekkingen van Wales na, was deze speelperiode een eenzijdige vertoning. In de 85e minuut liet Braithwaite een uitgelezen kans om de wedstrijd op slot te doen, liggen. In de 88e minuut maakte Maehle in stijl alsnog de 0-3. Harry Wilson uitte zijn frustratie door Maehle in de laatste minuut van de wedstrijd onderuit te halen en mocht van arbiter Siebert, eerder inrukken. Martin Braithwaite deed in blessuretijd de kers op de taart voor Denemarken: 0-4. Met dit resultaat is Denemarken als eerste naar de kwartfinale.