Copa America: Ecuador wint weer niet
23 Jun 2021, 20:06
Owngoal Renato Tapia (Canal RCN)

Het Estádio Olímpico Pedro Ludovico te Goiânia was het strijdtoneel van de ontmoeting tussen Ecuador en Peru. Arbiter Jesús Gil Manzano had de leiding over deze wedstrijd in groep B. Ecuador had tot deze wedstrijd slechts 1 punt vergaard, terwijl Peru 3 punten in de wacht had gesleept. Uitgaande van de statistieken was de verwachting dat Ecuador flink in de aanval zou gaan en dat Peru behoudend zou spelen. Na een 2-0 ruststand voor Ecuador, eindigde de wedstrijd 2-2 gelijk.

Na het startsein van de arbiter ging Ecuador volop in de aanval. De Ecuadoriaan Leonardo Campana had in de vijfde minuut de mogelijkheid om zijn land aan de leiding te helpen, maar hij schoot het leder hopeloos naast. In de 7e minuut was het Moisés Caicedo die te tam uithaalde, waardoor doelman Gallese de bal rustig kon oppakken. Al die tijd speelde Peru ongewoon matig en liet het initiatief over aan de tegenstander die daar gretig gebruik van maakte. In de 23e minuut zorgde Renato Tapia met een eigen doelpunt, onder druk van Pervis Estupiñán voor de doorbraak: 1-0. Ook na de voorsprong bleef Ecuador het initiatief nemen, kwam vaker voor het Peruaanse doel, maar verzuimde te scoren. In blessuretijd verdubbelde Ayrton Preciado alsnog de voorsprong toen hij van dichtbij een voorgetrokken bal intikte: 2-0.

Na de rust waren de rollen omgekeerd. Peru nam meer initiatieven, terwijl Ecuador achterover leunde. Nauwelijks uit de kleedkamers schoot Tapia rakelings naast. Vier minuten na de pauze plaatste Gianluca Lapadula de bal op aangeven van Cristián Cuevas, met een strak diagonaal schot in het doel van doelman Hernán Galíndez: 2-1. Na 8 minuten spelen combineerde Lapadula met André Carillio, die doelman Galíndez voor de tweede keer binnen 10 minuten liet vissen: 2-2. In de 72e minuut was Ecuador dicht bij een voorsprong, maar de Peruaanse verdediging kon erger voorkomen. Peru nam in deze fase wat gas terug, waardoor Ecuador weer de overhand kreeg. In blessuretijd kon Tapia zich ontpoppen tot de matchwinner, maar zijn inzet werd door doelman Pedro Gallese verwerkt tot hoekschop. Niet lang daarna floot de arbiter voor de laatste maal, waardoor de wedstrijd onbeslist eindigde: 2-2.