Colombia: Meer dan 80.000 Covid-19-doden, ICU's bijna vol
16 May 2021, 04:44
foto
Artsen en verpleegkundigen op de Intensive Care Unit (ICU) van het El Tunal ziekenhuis, behandelen patiënten die lijden aan de coronavirusziekte (Covid-19), in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters)


De bevestigde sterfgevallen door Covid-19 in Colombia hebben vrijdag de grens van 80.000 overschreven. De intensive care-afdelingen (ICU"S) zijn bijna vol in de grootste steden, waar grote menigten zich verzamelen voor wekenlange protesten tegen de regering.

De autoriteiten waarschuwden deze week dat de demonstraties een reeds verwoestende derde golf van de epidemie zouden verlengen. Aanvankelijk kwamen de mensen in verzet tegen een nu geannuleerde belastinghervorming, maar nu eisen ze ook om de ongelijkheid en het politiegeweld aan te pakken.

De burgemeester van Bogota herhaalde die waarschuwing en zei dat de hoofdstad donderdag het op één na hoogste aantal nieuwe Covid-19-gevallen en het hoogste aantal sterfgevallen had gemeld sinds het begin van de pandemie.

"Ik weet niet wat ik nog meer moet zeggen, waarschuwen, smeken, smeken", zei Claudia Lopez donderdag laat in een Twitter-bericht waarin mensen werden aangespoord zich te houden aan regels voor sociale afstand. Vrijdag kondigde ze aan dat ze besmet was en zichzelf zou isoleren.

Demonstranten marcheren sinds 28 april door Colombia, toen de landelijke dagelijkse sterfgevallen een record bereikten van 505. Het gemiddelde aantal doden schommelt rond de 470 per dag en op vrijdag bedroeg het totaal 80.250.

De druk op ICU's in de hoofdstad "is zorgwekkend", zei de regering donderdag laat, en voegde eraan toe dat patiënten per vliegtuig naar andere steden zouden worden overgebracht.

Volgens de lokale autoriteiten bedraagt ​​de bezettingsgraad van Covid-19-patiënten in Bogota 94%. In Medellin en Cali zijn die respectievelijk 99% en 95%.

Gezondheidsexperts zeggen dat ze het recht van mensen om te protesteren respecteren, maar waarschuwen dat grote groepen niet kunnen blijven samenkomen. "We kunnen zo niet doorgaan", zei Andrea Ramirez, een epidemioloog aan de Universidad de los Andes in Bogota, tegen Reuters. "We hebben het nu over een situatie van bijna leven of dood, want als mensen nu ziek worden en een IC nodig hebben, zullen ze er geen vinden."
Advertenties