Amerikaanse marine neemt enorme wapenarsenaal in beslag
09 May, 14:40
foto
Wapens de Amerikaanse marine in beslag heeft genomen, zijn zaterdag aan boord van de geleide-raketkruiser USS Monterey gezien. (Foto: VS Navy via AP)


De Amerikaanse marine zegt dat zij een enorme voorraad illegale Russische en Chinese wapens in beslag heeft genomen van een staatloos schip dat in internationale wateren van de noordelijke Arabische Zee vaart. De Amerikaanse Vijfde Vloot, die is gestationeerd in Bahrein, zei zondag dat de kruiser USS Monterey met geleide raketten de boot onderschepte en de lading ontdekte tijdens een routinematige boarding tijdens een tweedaagse operatie op 6 en 7 mei.

"De lading wapens omvatte tientallen geavanceerde Russische anti-tank geleide raketten, duizenden Chinese Type 56 aanvalsgeweren en honderden PKM machinegeweren, sluipschuttersgeweren en raket-aangedreven granaatwerpers", zei het in een verklaring.

De wapens zijn in Amerikaanse hechtenis en hun bron en beoogde bestemming worden onderzocht. De Vijfde Vloot zei dat de Monterey 36 uur in bedrijf was om de instapteams te beveiligen.

"Nadat alle illegale lading was verwijderd, werd de dhow (schip) beoordeeld op zeewaardigheid en na ondervraging kreeg de bemanning voedsel en water voordat ze werden vrijgelaten." Een dhow is een traditioneel zeilschip in het Midden-Oosten.

In de verklaring stond niet van waar het schip vandaan was gekomen. Het zei dat de regelmatige patrouilles van de Amerikaanse marine in de regio "het transport van illegale lading verstoren waarmee vaak terrorisme en onwettige activiteiten worden gefinancierd".

Het was de recentste wapenvangst van Amerikaanse zeelieden tijdens de langlopende oorlog in Jemen. De marine heeft niet aangegeven waar de zending volgens haar vandaan kwam.

Het assortiment wapens aan boord van de dhow weerspiegelde echter andere zendingen die in beslag werden genomen door de VS en de geallieerde troepen in de regio waarvan later werd gezegd dat ze op weg waren naar Jemen. Houthi-rebellen die in Iran zijn gelegerd vechten sinds 2015 met een door Saudi geleide militaire coalitie om controle van Jemen.

Jemen wordt overspoeld met handvuurwapens die na jaren van conflict naar slecht gecontroleerde havens zijn gesmokkeld.
Advertenties