Somohardjo: Criteria BAZO-kaarten zullen worden verruimd
27 Apr 2021, 00:00
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken


Na een storm van kritiek over afvoeren van 130.000 personen uit het BAZO-bestand, legt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken in gesprek met Starnieuws uit dat oplossingen zullen komen voor mensen die onterecht niet meer via de overheid zijn verzekerd. Hij heeft ook een onderhoud gehad met Harrinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie. Afgesproken is gezamenlijk een oplossing te zoeken.

"Als verantwoordelijke regering moesten wij het besluit nemen om het politiek vervuild bestand op te schonen. Er is een bestand van 200.000 personen aangetroffen. Mensen die geen recht hebben op een BAZO-kaart, kwamen voor in het systeem. Er zijn 70 duizend personen die een aanvraag hebben ingediend en een nieuwe kaart hebben gekregen met een nieuwe vervaldatum," deelt Somohardjo mee.

Bij aanvragen van nieuwe kaarten omdat de oude vervallen zijn, worden de mensen gescreend. Daarbij vallen mensen die niet in aanmerking komen uit op basis van criteria die opgesteld zijn. Somohardjo zegt dat hij als uitvoerend minister van het sociaal zekerheidsstelsel het uitvoeringsorgaan instructies zal geven om de criteria in deze moeilijk tijd voor de burgers, te verruimen.

Het aanvragen en goedkeuren is een continu proces, benadrukt de minister. De mensen van wie de kaart in de nabije toekomst vervalt, kunnen nog gewoon een aanvraag doen voor een nieuwe pas waarbij zij worden gescreend. " Wij gaan de mensen die hulp nodig hebben niet in de steek laten, misschien is er niet juist gecommuniceerd, maar de intentie is goed," zegt de minister.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May