130.000 mensen afgevoerd uit Bazo-bestand
24 Apr 2021, 10:21
foto


Van de 200.000 mensen die in het Bazo-kaarten bestand voorkwamen, zijn nu 70.000 overgebleven. Heel wat mensen, onder wie landbouwers, die doorgehaald zijn uit het bestand, zitten met hun handen echter in hun haar. In gesprek met Starnieuws vertellen zij dat al langer dan een jaar door de Covid-situatie er nauwelijks inkomsten zijn, en nu zijn ze uit het bestand gegooid. "Ik heb last van hoge bloeddruk en die is verder gestegen omdat ik niet meer verzekerd bent en het ook niet kan betalen", klaagt de landbouwer.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken laat via de Communicatiedienst Suriname optekenen dat de situatie die bij het aantreden van de huidige regering werd aangetroffen, niet gecontinueerd kon worden. “Wij hebben een politiek vervuild systeem overgenomen qua Bazo-pasjes," stelt Somohardjo. Volgens de bewindsman is een deel terecht maar een nog groter deel onterecht in aanmerking waren gekomen voor een Bazo-pas. Dit kostte de Staat miljoenen per maand, voert de bewindsman aan.

De mensen die nu in het bestand zitten, hebben er recht op. Somohardjo zegt dat de Basiszorgwet aanpassing behoeft. Het proces hiertoe is reeds ingezet. Het wachten is nu op adviezen van de verschillende betrokken stakeholders. “De huidige wet werkt niet en dat willen we in alle rust verbeteren, zodat het goed zal werken voor land en volk.”

Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zegt, dat het is gebleken dat het Bazo-kaarten bestand in 2018 een explosieve groei heeft doorgemaakt. Hij benadrukt dat zij die daadwerkelijk behoefte hebben aan deze sociale voorziening zeker in aanmerking zullen komen. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. De middelen die door het opschonen van het bestand worden bezuinigd, zullen ingezet worden voor de bevolking. Ramsaran zegt dat dit mogelijk zal gebeuren in de vorm van acute noodhulp en het bekostigen van medische meerkosten voor behoeftige burgers.

De minister roept burgers die behoefte hebben aan premiesubsidie op om zich aan te melden bij een van de Bazokantoren. Hij pleit verder ook voor ruimere en laagdrempelige manieren om hen die in aanmerking komen voor financiële sociale voorzieningen te bereiken. Dit zal erin resulteren dat de overheid kosten zal besparen op het gebied van de logistieke voorzieningen die nu gepaard gaan met de uitbetaling van de middelen. Velen hoeven dan geen lange afstanden meer af te leggen om hun uitkeringen te ontvangen op een betaallocatie. Er zullen onder andere in het binnenland op diverse locaties ook pinautomaten worden geplaatst, alsook het introduceren van mobiele betaalapplicaties.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April