Rijstboeren Nickerie geschokt over afvoeren BAZO-kaarten
26 Apr 2021, 08:41
foto
Harinandan Oemraw, voorzitter SPBA.


Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), zegt aan Starnieuws dat de rijstboeren geschokt zijn over de mededeling dat landbouwers uit het BAZO-bestand zijn afgevoerd. Oemraw vindt het vreselijk dat hij en zijn leden via de media dit slechte nieuws hebben moeten vernemen, terwijl de rijstboeren met tal van problemen kampen. De SPBA- topman kan zich niet voorstellen dat er niet met hen gecommuniceerd is hierover en dat ze niet de ruimte hebben gehad om gezamenlijk een duurzame oplossing te vinden hiervoor.

“Sinds ik mij de landbouwsector kan heugen, hebben de boeren altijd een BAZO- of Sociale Zaken kaart gehad. Zeker twee derde deel van de boeren is afhankelijk van deze kaarten. Het overige deel bekostigt deze zelf. Indien er een nieuw beleid is, dient er gecommuniceerd te worden. Wat zal er nu gebeuren met boeren die ziek worden, onderliggend lijden hebben en medische hulp nodig zullen hebben?”, vraagt Oedaibhaan Biharie zich af. Hij beplant een rijstareaal van drie hectare te Corantijnpolder in het district Nickerie.

De SPBA-topman zegt dat zijn leden nu al aangegeven hebben, dat ze niet zullen inzaaien of veel minder zullen inzaaien. Iedereen weet dat een boer blootgesteld wordt aan alle soorten reptielen en insecten. Daarnaast weet eenieder dat deze sector verlieslatend is en dat de landbouwer vaak uit eigen zak moet neertellen. “Hebben de beleidsmakers nagedacht wat er zal gebeuren, indien er niet voldoende rijst op de markt zal zijn in vooral deze moeilijke Covid-19-pandemie?”, vraagt Poeran Lalchand die vier hectare beplant te  Clarapolder, zich bezorgd af.

Oemraw merkt op dat de oogst door de hevige regenval gestagneerd is. Tot nu toe is twee derde van de oogst binnengehaald. Vooral de modderwegen die naar de rijstarealen leiden, zijn momenteel onbegaanbaar. De rijstboeren moeten SRD 10 per baal natte padie betalen om deze naar de hoofdweg te transporteren. Daarnaast is de opkoopprijs van een baal natte padie gedropt van SRD 315 naar tussen de SRD 285 - 300. De SPBA-voorzitter geeft aan dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij op de hoogte is van alle problemen waarmee de boeren kampen. Dit seizoen was er 31.500 hectare ingezaaid, zegt Oemraw. Volgens hem lag het in de planning om 35.000 hectare in te zaaien maar door een tekort aan irrigatiewater is dit aantal niet bereikt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May