Mensenrechtenhof opent weg verplichte vaccinatie tegen Covid-19
(Ingezonden)
Het uitvoeren van vaccinatieprogramma’s kan soms stuitend zijn voor burgers. Volgens nationale en internationale rechtsnormen, zijn burgers aan de ene kant beschermd in hun grondrechten, anderzijds behoort de overheid een centrale rol te vervullen bij het gezondheidsbeleid. Soms kan een bepaalde overheidsmaatregel afbreuk doen aan de grondrechten van burgers, zoals een recente uitspraak door het Mensenrechtenhof in Strassburg illustreert.
Een recente uitspraak door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) op 8 april 2021, (application No. 47621/13) in de case Vavricka and Others vs. the republic of Chechnia, brengt echter een kentering in de optiemogelijkheid van inentingen van burgers. Het geval betrof moeders van Tsjechië, die de Staat sleepten voor het Europese Mensenrechtenhof, omdat zij niet van plan waren, om hun peuters te laten inenten tegen een 9-tal ziekten, waaronder difterie, tetanus polio (DTP) en bof mazelen en rode hond (BMR). Tegen de weigerachtige ouders legde de overheid een boete op, welke gezien werd als een represaille maatregel. Volgens de getroffen moeders was de omstreden maatregel strijdig met de Europese Conventie voor de rechten van de mens, nl. Artikel 8, recht op privé leven.
De kern van de maatregel betrof het besluit van de Tsjechische overheid om een verplichte vaccinatie, ook voor jonge peuters, als een mandatoire maatregel in zijn wetgeving op te nemen, ter “bescherming van de gezondheid”. Deze waren vastgelegd in zijn Public Health Protection Act (PHP Act No. 258/2000) en Education Act (561/2004). Na een ijdel verloop van machtsprocessen bij administratieve en rechterlijke instanties op nationaal niveau, belandde de zaak uiteindelijk bij het Mensenrechtenhof in Strassburg.
In zijn rechtsoverwegingen, oordeelde het Hof dat Tsjechië wel degelijk mocht ingrijpen in de fundamentele grondrechten waarop de moeders zich beriepen. Volgens het Hof was een overheidsmaatregel om zijn burgers een vaccinatie dwingend op te leggen niet disproportioneel, aangezien hiermee de overheid een “algemeen publiek belang beoogde”.
Door deze uitspraak is er in Europa een discussie losgebarsten, of het Hof deze lijn ook zal doortrekken naar de huidige Covid-19 vaccinatieperikelen. Volgens deskundigen is het nu onontkoombaar dat Europese landen wetten zullen adopteren in de geest van deze uitspraak, die de keuzevrijheid van weigerachtige burgers tegen vaccinaties aanzienlijk beperkt.
Behalve in de Europese Conventie is het recht op een privéleven als grondrecht verankerd in een aantal andere mensenrechten instrumenten: Art. 12 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, (UVRM), en in Art 11, lid 2 van de Inter-Amerikaanse Conventie voor de rechten van de mens.
Aangezien de Europese Conventie, relevantie heeft voor Europese burgers, is de uitspraak van het Mensenrechtenhof strikt juridisch/technisch gezien van belang voor het Europese continent. Het is echter verwachtbaar dat nu de rechter zich uitdrukkelijk heeft uitgesproken over Art. 8 van de Europese Conventie, en de verhouding tussen grondrecht en overheidsbestuur in het algemeen belang, de rechtsontwikkeling elders niet veel zal verschillen van de onderhavige rechtsbenadering.
Suriname kent geen verplichte vaccinatie voor Covid-19. Echter, met de maatregelen op komst in Europa, is het raadzaam dat de regering binnen de geest van Art. 36 van de Grw. (de Staat is primair verantwoordelijk voor gezondheid) tijdig inspeelt op wetswijzigingen en overstapt op een afdwingbare, vaccinatieplicht bij wet, in het algemeen publieke belang. Een wetswijziging ter zake, past volledig in het volksgezondheidsbeleid, dient het algemeen belang en beantwoord aan internationale eisen, zoals in Europa.
Mr.Drs. Sardhanand Panchoe
Voormalig:
Docent Internationaalrecht ADEK
Hoofdambtenaar Justitie & Politie
Senior Legal Officer & Executive of UNHCR;
Thans: Senior Legal Advisor/Board Member, Surinam Red Cross
Vandaag
-
09:30
Decentralisatie optie tot duurzame inkomstenverhoging binnenlandbewoners
-
07:33
Hof speelt in op roep om hogere rechterlijke toetsing
-
05:35
Vandaag volop zon
-
03:38
Overvallers binden slachtoffers vast en plunderen woning
-
02:41
HvJ versterkt met rechter en AG
-
00:59
Column: Contouren zichtbaar
-
00:00
VHP neemt plaats in de oppositiebanken
Gisteren
- God luistert niet
- ABOP houdt wrange smaak over aan ondersteuning coalitie
- Ori pleit voor nationaal instituut voor geschiedenis en cultuur
- PAHO: Sterfte niet-overdraagbare ziekten in de Amerika’s met 43% gestegen
- Directeur JusPol Sharma Lakhisaran overleden
- Alle 34 coalitieleden ondersteunen Simons en Rusland
- VN-rapport: Droogte is wereldwijd groeiende ramp
- Eerste Surinamer behaalt prestigieuze Registercontroller-titel aan AdeKUS
- Vijfde verdachte aangehouden op Zanderij in ripzaak Sunparklaan
- Benadering van het vraagstuk: Tijdelijke combinatie lid DNA en presidentschap!
- Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
- Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
- TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
- SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
- Column: Formateur: ja of nee?
- Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg
Eergisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo