Zuid Afrika: Brand Table Mountain loopt uit de hand
19 Apr, 14:45
foto
Vlammen zijn te zien dicht bij de stad. De vlammen van de bosbrand worden aangewakkerd door harde wind op de hellingen van de Table Mountain in Kaapstad, Zuid-Afrika. (Foto's: Reuters)


Een bosbrand, aangewakkerd door harde wind, langs de Table Mountain in Zuid-Afrika loopt uit de hand. Zuid-Afrikaanse hulpverleners zijn begonnen met de evacuatie van drie 17 verdiepingen tellende woongebouwen met uitzicht op de stad Kaapstad.

De brand begon zondagochtend vroeg op de hellingen van Devils 'Peak, een ander deel van de bergachtige achtergrond van Kaapstad, waardoor studenten van de Universiteit van Kaapstad gedwongen werden hun woningen te evacueren. De op hol geslagen vlammen hebben verschillende campusgebouwen in as gezet, waaronder een bibliotheek met historische boeken en scripts.

Ongeveer 250 brandweerlieden bestrijden de brand, aangezien sterke winden helikopters ervan weerhielden uit te rukken voor bluswerkzaamheden. Een dikke rookpluim verduistert het zicht in het stadscentrum.

Andere beschadigde eigendommen zijn onder meer het populaire wandelrestaurant op het gedenkteken van Rhodos en de met rieten dak bedekte Mostert-molen, gebouwd rond 1796, en de oudste nog in werking zijnde molen van Zuid-Afrika.

Twee brandweerlieden liepen brandwonden op toen een verandering in de windrichting het vuur zich van de ene op de andere dag snel naar de kom van de stad verspreidde. De twee gewonde brandweermannen zijn in het ziekenhuis opgenomen voor behandeling.

"Rampenrisicobeheerpersoneel en vrijwilligers zijn begonnen met de evacuatie van Disapark in Vredehoek", zeggen stadsambtenaren. De identieke woongebouwen van Disa Park liggen dicht bij de voet van de berg en kijken uit over het centrale zakendistrict.

Alle scholen in het Vredehoek-gebied zijn gevraagd te evacueren, zei een woordvoerster van het rampenbeheer, eraan toevoegend dat ook huizen die werden gebruikt om reizende kabinetsministers in Walmer Estate onder te brengen, werden ontruimd.

Stadsbestuurders bevestigden dat een verdachte gisteravond is aangehouden op Devil's Peak te midden van speculatie dat er mogelijk extra branden zijn begonnen door brandstichting en of het oorspronkelijke vuur opzettelijk is aangestoken.

Een rookwolk veroorzaakt door een natuurbrand is te zien vanaf Signal Hill boven het City Bowl-gebied van Kaapstad, Zuid-Afrika.
Advertenties