Ruim 50.000 dispensaties voor lockdown; aantal blijft groeien
14 Apr 2021, 07:14
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie tevens tijdelijke waarnemer op Volksgezondheid dinsdag in De Nationale Assemblee.


Meer dan 50.000 personen hebben zich geregistreerd voor dispensatie, zodat zij zich normaal kunnen verplaatsen tijdens de avondklok. Landbouwers en boeren mogen hun oude dispensatiebrieven weer gebruiken, deelt minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie mee in De Nationale Assemblee. Waarnemend minister van Volksgezondheid, Krishna Mathoera, merkt op dat geestelijke leiders ook groen licht krijgen om tijdens lockdown op straat te zijn voor geestelijke begeleiding. De overheid gaat na of ze aan quarantaine gaat blijven doen omdat er daar een “discutable situatie” heerst volgens Amoksi.

Mathoera en Amoksi zijn tijdens de Assembleevergadering dinsdag, ingegaan op de vele vragen over de Covid-situatie. De coalitie én oppositie hebben felle kritiek geleverd op de nieuwe Covid-maatregelen waaronder twee weekenden van full lockdown. Steeds meer personen doen een aanvraag voor dispensatie. Aan president Chan Santokhi is gevraagd dit besluit in heroverweging te nemen. De regering vindt echter dat de maatregelen op z'n plaats zijn, maar dat op basis van ontwikkelingen opschaling of afschaling plaatsvindt.

“De informatie is dat we tot nu toe meer dan 50.000 dispensatie registraties hebben,” haalt Amoksi aan. “Het lijkt alsof het elke week groeit. Ik hoop niet dat straks een kwart van Suriname dispensatie heeft want dat maakt de situatie niet beter op. Ik begrijp wel dat bedrijven willen draaien, ze hebben arbeiders te betalen, continuïteit moet er zijn.” De dispensatiebriefjes van agrariërs zullen worden gedigitaliseerd, maar de mensen mogen hun 'hard copy' nog gebruiken. 

Agariêrs die zich registreren voor dispensatie mogen ondertussen de oude toestemmingsbrieven weer gebruiken deelt Amoksi mee. “Wat verder zal gebeuren is dat LVV in samenspraak met de districtscommissaris de geregistreerden doorspeelt naar de politie,” legt Amoksi uit. De politie gaat ze verwerken in de digitale bestanden, maar de hard copy kan nog worden gebruikt. 

Terwijl anderen toestemming hebben of zoeken om normaal over straat te zijn, moet een groot deel ook in quarantaine blijven. De overheid wil het quarantainebeleid aanpassen. “Gaan we quarantaine loslaten?” vraagt Amoksi zich af. “Je hoort zoveel, dat het een money making business is. Ik heb onderzoek laten doen naar de bedrijven die bewaking aanbieden… een heel discutabele situatie.” In elk geval zal de handhaving van de maatregelen worden afgedwongen benadrukken Amoksi en Mathoera. Hiertoe wordt het leger ook ingeschakeld, deelt president Chan Santokhi mee. De trekkers hiervan zijn de twee ministers.

René Gompers
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November