Parlementariër Asabina wil homoseksualiteit bestrijden en niet reguleren
13 Jul 2011, 05:30
foto
Ronny Asabina, fractieleider van de BEP. (Foto: Wilfred Leeuwin)


Homoseksualiteit zal onder geen beding bevorderd en vooral niet gereguleerd moeten worden in Suriname. Dit stelt parlementariër Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, tegenover Starnieuws. Volgens hem zal de regering zich moeten inzetten voor een anti homo beleid en de aanpak en bestrijding van seksueel gedrag, dat volgens Asabina een ziektebeeld is dat resulteert in homoseksuele slachtoffers.

Aanleiding voor het uitspreken van zijn mening is de mededeling van minister Alice Amafo dat er een democratische manier gevonden moet worden hoe om te gaan met homoseksuelen en homoseksualiteit. Amafo heeft in het parlement wel duidelijk laten doorschemeren dat zij geen voorstander is van deze seksuele geaardheid, vanuit haar Christelijke geloof.

Asabina zegt zich af te vragen in hoeverre sterke gezinnen kunnen gedijen in een situatie waarbij homoparen kinderen opvoeden. “Ik ben eerder voorstander van een anti homo en lesbisch beleid.” De parlementariër zegt dat het gelukkig nog aan het begin is en dat homoseksualiteit nog niet is ingeburgerd in de Surinaamse samenleving. Hij benadrukt niets te hebben tegen personen die homoseksueel geaard zijn maar heeft wel een fundamenteel probleem daarmee. “Straks krijgen we een situatie zoals in Nederland, waar het helemaal is ingeburgerd waar je homoseksualiteit niet meer kan uitroeien dan alleen maar ordenen. Het is net als de ordening in de goudsector. De vorige regering is gekomen met een cleansweep, maar dat kan niet meer je moet nu reguleren. We moeten voorkomen dat we homoseksualiteit in Suriname straks moeten reguleren.

Ziektebeeld
“Homo’s zijn mensen die seksualiteit bedrijven. Het ziektebeeld is homoseksualiteit. Ik vind dat we een ziektebeeld niet kunnen accepteren en beschermen .” Het is volgens Asabina net als een patiënt die lijdt aan aids. “We willen graag hebben dat die patiënt door blijft leven, maar de ziekte willen we bestrijden. De parlementariër zegt dat de algemene vraag gesteld moet worden welke meer waarden en normen met homoseksualiteit bijkomen in de samenleving en wat kinderen wordt meegegeven in hun opvoeding.

Asabina die zelf wetenschap bedrijft, zegt dat het hier juist niet gaat om slechts wetenschap. “We praten hier eerdere over en realiteit. Wetenschap is iets dat beleefd moet worden. In de praktijk merk ik dat we ons laten dicteren door het westen over wat wetenschap is. In bijvoorbeeld westerse landen als Nederland is vrouwen besnijdenis een gruwel en is het strafbaar. Het wordt gezien als genitale verminking. Zonder het goed te praten zeg ik dat het westen er aan voorbij gaat dat zij zich uitspreken over een traditie van mensen die jaren in stand is gebleven. Maar omdat het geen cultuur is van het westen mag het niet. Zo zien we dat wanneer iets het westen goed uitkomt dan is het halleluja ermee.” Asabina is bereid om een maatschappelijke discussie hierover te starten, te beginnen in het parlement.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Thursday 21 October
Wednesday 20 October
Tuesday 19 October