Column: Duisternis blijft ondanks alle gebeden
30 Mar 2021, 00:59
foto
Het heeft uren geduurd voordat de massa gisteravond eindelijk de plek verliet. Maar op straat ging het feesten nog gewoon door, zonder zich te houden aan de Covid-regels. (Foto: René Gompers)


Het ziet er niet naar uit dat het kwade is overwonnen, ondanks zoveel gebeden en oproepen tijdens de Holika-verbranding. Minister Kenneth Amoksi is een tandeloze tijger gebleken. Zijn belofte dat de politie hard zou optreden, controle zou uitoefenen, was slechts stoere taal. Oproepen van minister Amar Ramadhin en president Chan Santokhi om in huiselijke kring Phagwa te vieren, waren aan dovemansoren gericht. Het was een grote fout dat de avondklok op Phagwadag niet gelijk was gesteld met de zondag, zoals dat het geval is met de dag zelf.

Over twee weken zal de schade merkbaar en zeker voelbaar zijn...van al die feestende mensen die geen boodschap hadden aan Mohana en de regering. Bandeloosheid had de overhand in Waka Pasi/Palmentuin en aan de Waterkant. Het was zo druk dat er zelfs lange files ontstonden! De politie was in geen velden of wegen te bekennen, toen drommen mensen richting Palmentuin/Waka Pasi trokken.

Het wordt de hoogste tijd dat het kwaad binnen de regering WEL wordt overwonnen. Maar, daarvoor is er eerlijke zelfevaluatie nodig. Niet omdat je het kruis hebt, moet je jezelf zegenen. Machtswellust werkt altijd averechts. Het was minister Amoksi - nota bene van Justitie en Politie - die beweerde dat er niet is gefeest bij vicepresident Ronnie Brunswijk. Minister Ramadhin heeft het feest publiekelijk afgekeurd, maar daar is het bij gebleven. De tweede man van het land zelf, vindt dat er niets aan de hand is. De burgerlijke ongehoorzaamheid was duidelijk te merken gisteren, met alle gevolgen van dien. Het hele land zal weer de dupe worden van slap optreden; de veiligheid van ruim een half miljoen mensen is in gevaar gebracht. Er is totaal niet preventief opgetreden. Ook deze blunder zal zonder gevolgen blijven voor de verantwoordelijken. 

Het roer moet drastisch worden omgegooid. De regering moet beseffen dat Suriname verschillende crises meemaakt en dat met de vinger wijzen naar de afgelopen 10 jaren - waarvan ABOP 5 jaar ook deel van heeft uitgemaakt - ons niet veel zal helpen. De urgentiefase is zo goed als voorbij, maar de lichtpunten zijn nog niet zichtbaar. Integendeel moet de operatie nog plaatsvinden. De regering is nog aan het bakkeleien met het IMF en de schuldeisers. Vandaag wordt in De Nationale Assemblee verder 'gebekvecht' over de 'Valutawet' en de 'Machtigingswet' om een NV op te richten die grote wonderen moet verrichten en 'fresh capital' moet aantrekken van de hele wereld. Investeerders staan te trappelen. Zonder de oprichting van de NV is Denemarken al binnengehaald. Er zal US$ 1.2 miljard geïnvesteerd worden. Ruim een kwart van de buitenlandse schuld.

Wat de 'Valutawet' betreft, heeft de regering gelukkig ingezien dat er nu geen ruimte is voor een 'Task force' die overal invallen mocht doen bij vermoeden van illegale valutahandel. Het volk kreeg al angstbeelden van de jaren 80, waar je niet weet wie een 'booby trap' voor je kan plaatsen. De Task force is doorgehaald en een nieuw concept is intussen al aangeboden aan De Nationale Assemblee. Met hier en daar nog wat kleine aanpassingen, zal die wet wel erdoor komen.

Wat de Machtigingswet betreft om de NV op te richten, zijn er nog veel haken en ogen aan. Niet alleen de oppositie heeft ingehakt op de ontwerpwet, maar vooral vanuit de NPS zijn er steekhoudende argumenten naar voren gebracht door Patricia Etnel. Zij werkt niet mee aan een blanco cheque verstrekken aan de regering. Edward Belfort van de ABOP is voorlopig tegen de ontwerpwet. Hoewel de VHP vrij mild is over de wet, heeft fractieleider Asis Gajadien aangegeven dat er waarborgen moeten zijn om de doelen van de NV te kunnen realiseren. Ook zal niet worden volstaan met slechts één directeur voor zo een belangrijke onderneming. 

Het is duidelijk dat een NV oprichten alleen, geen wonder-vaccin is. Er zal veel meer moeten gebeuren. Investeerders komen niet als het financieel/fiscaal stelsel onaantrekkelijk is, de bureaucratie een obstakel is, de Arbeidswetgeving niet op orde is en als er niet veel winst gemaakt kan worden. De NV heeft niet alleen normale bedrijfsdoelen, maar wil ook de economie op spoor helpen zetten en zelfs op monetair vlak wil ze haar stempel drukken. Ook moeten alle aandelen in dit stadium in handen van de Staat zijn en niet slechts 51%. Het gaat niet om een gewone NV om een bedrijf te beginnen. En belangrijk is dat niet 'toevallige bestuurders met buitenlandse paspoorten' veranderingen aanbrengen in de statuten. Ja, de regering zal naar De Nationale Assemblee terug moeten komen! Er moet geluisterd worden naar relevante organisaties. Het draagvlak moet er zijn - zoals de VES - dat heeft aangegeven. De tijd waarin met een numerieke meerderheid zaken werden doorgedrukt, is sinds 25 mei 2020 voorbij. "Samen zijn wij sterk", moet niet alleen met de mond worden beleden.

Nita Ramcharan
Advertenties