Baidjnath Panday zwaait af, Jhapsie neemt over bij NAMLAC
27 Mar 2021, 06:26
foto
Roy Baidjnath Panday draagt de NAMLAC-voorzittershamer over aan de nieuwe voorzitter Manisha Jhapsie. Foto: Collectie NAMLAC


Roy Baidjnath Panday legt per 1 april 2021 zijn functie neer als voorzitter van de Nationale Anti-Money Laundering Commissie (NAMLAC). Hij treedt per die datum ook terug als Surinames vertegenwoordiger bij de Caribische tak van de Financial Action Task Force (CFATF). Beide functies zullen worden ingevuld door Manisha Jhapsie, directeur van de Financial Intelligence Unit Suriname (FIU), voorheen Meldpunt Ongebruikelijke Transacties), bevestigt Baidjnath Panday tegenover Starnieuws.

President Chan Santokhi is vorige week geïnformeerd over het terugtreden van Baidjnath Panday en heeft ingestemd met de voordracht van Jhapsie als zijn vervanger. Het besluit om te bedanken voor de functies, ligt in het feit dat Baidjnath Panday in april de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan zal hij ook procureur-generaal bij het Openbaar Ministerie af zijn.

Baidjnath Panday heeft Suriname de afgelopen 23 jaar gediend als CFATF-landenvertegenwoordiger. Hij ziet in Jhapsie een goede opvolger. “Zij is lid van de NAMLAC en heeft door de jaren heen in verschillende CFAFT-activiteiten geparticipeerd. Meerdere regiolanden hebben hun FIU-directeur aangesteld als CFAFT-landenvertegenwoordiger”, licht de uittredende voorzitter toe. Vrijdag heeft hij de NAMLAC-voorzittershamer overgedragen aan Jhapsie.

Het CFAFT-secretariaat is ook al op de hoogte van de wisseling van de wacht. CFATF-directeur Dawne Spicer noemt de inzet van Baidjnath Panday die er onder meer toe heeft geleid dat Suriname zijn anti-witwaskader steeds bleef verbeteren, prijzenswaardig. “Suriname mag inderdaad trots zijn op uw toegewijde bijdrage aan de CFATF in uw hoedanigheid van eerste contactpersoon. U zult gemist worden”, gaf Spicer in een bedankbrief aan.
Suriname trad in 1998 toe tot de CFATF. Baidjnath Panday, toen nog Officier van Justitie, vertegenwoordigde Suriname al in 1992 bij het VN bureau voor Drugs en Criminaliteit. Hij werd door de toenmalige justitieminister gevraagd om ook de CFATF-kar te trekken.

Suriname zal in maart 2022 de vierde CFATF-landenevaluatieronde ondergaan en heeft nog enkele maanden om te voldoen aan de 40 aanbevelingen van de FATF. Deze wereldwijde intergouvernementele organisatie houdt zich bezig met de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering en heeft hierover de richtlijnen opgesteld. Landen die niet hieraan voldoen komen op een ‘zwarte of grijze’ lijst. Het uitvoeren van de nationale risicoanalyse (NRA) was één van de richtlijnen.

De NAMLAC begon in 2002 als werkgroep en groeide in 2013 uit tot een commissie. Naast Baidjnath Panday als de CFATF-contactpersoon zitten hierin vertegenwoordigers van verschillende ministeries, de Centrale Bank van Suriname, Gamingboard en FIU. De commissie heeft een adviserende taak naar de driekoppige stuurgroep die het beleid bepaalt om witwassen, terrorismefinanciering en handel in wapens & munitie te voorkomen. “De NAMLAC-leden kunnen als eerste verantwoordelijken met elkaar integraal onderwerpen bespreken, stappen ontwikkelen en die als advies aanbieden aan de stuurgroep.”

Voorzitter van de stuurgroep is justitieminister Kenneth Amoksi en de leden zijn CBvS-governor Maurice Roemer en Financiënminister Armand Achaibersing. Vorig jaar oktober ontving Amoksi het NAMLAC-dossier (technical compliance questionnaire). In dit dossier, een standaard CFAFT-werkdocument met vragen, zijn antwoorden gegeven over de naleving van wet- en regelgeving in Suriname tot 2020. Er is ook een beschrijving gedaan over de bestaande instituten belast met de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering, hun toezicht en de gecreëerde mechanismen voor de aanpak hiervan.

De rode draad van de NRA volgens de instellingsresolutie van het Project Management Team (PMT) van augustus 2019, was om in dit gedetailleerd onderzoek de kwetsbaarheden op het gebied van witwassen en terrorismefinanciering zichtbaar te maken. De uittredende NAMLAC-voorzitter heeft twee presentaties van het PMT bijgewoond, maar heeft geen inzage kunnen krijgen in het NRA-rapport.

Dit NRA-rapport werd begin deze maand opgeleverd door het PMT en de stuurgroep overhandigde dit op haar beurt aan president Chan Santokhi. Het NRA-rapport is samen met het NAMLAC-dossier de basis voor de evaluatie. Baidjnath Panday acht het niet wijs om de twee documenten te vermengen tot één rapport. Het CFATF-werkdocument heeft een bepaalde opbouwstructuur en het NRA-rapport is een scan (tijdsopname) waarin zichtbaar wordt hoe sterk/zwak ons antiwitwasregiem is. Hij verwacht dat de stuurgroep zich gaat beraden over wat Suriname aanlevert voor de evaluatieronde.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April