Afstudeeronderzoek focust op consistente BBP-schattingen
24 Mar 2021, 22:41
foto


Safora Nijon is op 23 maart afgestudeerd aan de Master of Science opleiding Research Methods van het Institute for Graduate Studies and Research, met als specialisatie Economic modelling. Bij deze gelegenheid heeft zij met succes haar thesis verdedigd met als titel: ‘The role of Supply and Use Tables in consolidating National Accounts’. Nijon is werkzaam bij het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) bij de afdeling Nationale Rekeningen. Haar afstudeeronderzoek is direct bruikbaar voor het ABS.

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) is een van de belangrijke macro-economische grootheden. Het is de indicator voor economische activiteiten en economische groei, de basis voor alle sociaal- ontwikkelingsindicatoren en de noemer bij de berekening van diverse variabelen zoals de spaarquote, schuldquote, importquote etc. Het BBP is ook essentieel bij het streven naar economische en sociale ontwikkeling.
 
Het meten en vaststellen van duurzame economische ontwikkeling is sterk afhankelijk van het statistisch systeem, die data produceert om accuraat beleid te kunnen formuleren, maar ook om de voortgang te monitoren en het beleid indien nodig tijdig bij te stellen. Het is daarom van eminent belang om het systeem uit te breiden met Supply and Use Tables die alle inconsistenties in de verschillende databronnen identificeert.

De thesis van Nijon heeft als doel om middels Supply and Use Tables consistente BBP schattingen voor Suriname te maken. De Supply and Use Tables bieden een ideaal raamwerk om de componenten van BBP volgens alle drie methoden te integreren. Door de getailleerde opzet van de aangeboden goederen en diensten (supply) en gebruikte goederen en diensten (use) bieden ze een sterke benadering om te kunnen bepalen welke gebieden aangepast moeten worden. Verder bieden ze ook basisinformatie voor het afleiden van gedetailleerde input-outputtabellen die gebruikt kunnen worden voor economische analyse en projectie doeleinden.

De SU-tabellen zijn nog een nieuw concept in Suriname en veel economen en statistici zijn nog niet bekend met het gebruik van SU-tabellen voor analysedoeleinden. De data van dit onderzoek werden vergaard uit secundaire databronnen, met name data afkomstig van het Algemeen Bureau voor de Statistiek.

Uit de analyse blijkt dat voor het jaar 2017, de binnenlandse productie 77,50% van het totale aanbod tegen aankoopprijzen vertegenwoordigt, terwijl de invoer 21,20% vertegenwoordigt. Intermediate Consumption is met een percentage van 35,06, de grootste gebruiker van alle geproduceerde goederen en diensten, gevolgd door Consumptie met een percentage van 26,21, en export 19,96% terwijl ongeveer 18,30% naar investeringen ging. De grootste export is in metalen producten, machines en apparatuur.
Het resultaat verkregen uit de SU-tabellen geeft een BBP-schatting volgens de productie-uitgaven en inkomens benadering van SRD 27.801.381.000.

De thesis is beoordeeld door de volgende thesiscommissieleden: prof. Dr. S. Cohen., drs. S. Debipersad, dr. M. Schramm en drs. I. Sno. Safora is de 3e afgestudeerde van deze masteropleiding.

Een elektronisch exemplaar van de thesis is te verkrijgen bij het secretariaat van het instituut.
Emailadres: igsr@uvs.edu
Namens de opleiding Research Methods 
                                                                                            
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May