De NDP, A20 en PL hebben een persconferentie belegd vanmorgen. (Foto: René Gompers)
De politieke partijen NDP, A20 en Pertjajah Luhur hebben vandaag op een persconferentie hun bezorgdheid geuit over misstanden die zich al geruime tijd voordoen in het verkiezingsproces. Hoewel er geen concrete of nieuwe noemenswaardige feiten zijn gepresenteerd, beschouwen de partijen dit als een signaal aan de regering en de verkiezingsautoriteiten: waar rook is, is vuur. Volgens hen brengen deze misstanden de integriteit van het verkiezingsproces in gevaar.

De persconferentie werd voorgezeten door Ricardo Panka, ondervoorzitter tevens woordvoerder van de NDP, Edmund Leiles (NDP), Steven Reyme, voorzitter van A20, Inez Huisden (A20), en Andy Atmodimedjo van de PL. Hoewel deze bijeenkomst alleen is afgestemd met de BEP, stellen de partijen dat hun zorgen breed gedeeld worden door andere politieke partijen. “Het geeft een wrang gevoel,” zegt Reyme, die het proces als chaotisch omschrijft.

Volgens Panka gaat het om organisatorische, politieke en juridische misstanden die eerder ook al door de partijen zijn aangekaart. Het betreft onder andere problemen rond het indienen van kandidatenlijsten en de nasleep daarvan, inclusief rechtszaken waarbij de partijen NDP, A20, VLS en DNL uiteindelijk moesten buigen voor het oordeel dat de verkiezingen volgens de rechter niet in gevaar gebracht mochten worden.

Tijdens de persconferentie is ook stilgestaan bij onregelmatigheden rondom het distribueren van oproepingskaarten. Volgens de partijen worden op sommige adressen meerdere kaarten bezorgd, en worden sommige kaarten zomaar achtergelaten. Ook de aangekondigde live-televisieshow van de president, die op zaterdag op Rapar zou worden uitgezonden, kwam ter sprake. Volgens de partijen probeert de president – als voorzitter van de VHP en kandidaat – telkens het voordeel naar zich toe te trekken, ten koste van andere partijen.

Naast hun oproep aan de samenleving om alert te blijven op het verdere verloop van het verkiezingsproces, kondigen de partijen aan dat zij ‘met argusogen’ de stemming op 25 mei zullen volgen en alle handelingen nauwlettend in de gaten zullen houden.

Er werd ook stilgestaan bij het nieuwe formaat van het stembiljet dat op de verkiezingsdag gebruikt zal worden. Opgemerkt wordt dat het biljet, dat normaal gesproken bij de telling zichtbaar wordt gemaakt voor partijvertegenwoordigers, dit keer groter is en veel kandidaat namen bevat, wat het geheel onoverzichtelijk maakt. De pers kreeg een demonstratie, waarbij duidelijk werd dat de informatie al op korte afstand moeilijk leesbaar is. “Wij gaan eisen dat het biljet bij de telling in het stemlokaal goed zichtbaar is,” stelt Panka.

De partijen ontkennen dat zij met deze persconferentie onrust veroorzaken, ondanks het ontbreken van concrete bewijzen van fraude. “Wij willen juist eerlijke en transparante verkiezingen. Eigenlijk helpen we de autoriteiten, want zij zwijgen en informeren de samenleving niet over de misstanden en wat eraan wordt gedaan,” meent Reyme.