Het Hof van Justitie heeft donderdagavond in hoger beroep stichting Wan Okasi in het gelijk gesteld. Het eerdere vonnis van rechter Deborah Haakmat-Sniphout blijft daarmee overeind: artikel 27 van het Kiesbesluit maakt inbreuk op het recht van mensen met een beperking. De Staat Suriname, die het niet eens was met dit oordeel, had hoger beroep ingesteld, maar het Hof heeft nu in het voordeel van Wan Okasi geoordeeld.

De rechtszaak was aangespannen door stichting Wan Okasi en haar voorzitter Anniel Koendjbiharie. Artikel 27 van het Kiesbesluit bepaalt dat mensen met een beperking op de dag van stemming hun stem moeten uitbrengen in aanwezigheid van zowel een vertrouwenspersoon als een beëdigde vertegenwoordiger van het stembureau. Deze vertegenwoordiger brengt vervolgens de stem uit door het gewenste vakje in te kleuren. Volgens Koendjbiharie schendt deze werkwijze het geheime karakter van de verkiezingen.

Nasier Eskak, directeur van Binnenlandse Zaken, was donderdag namens de Staat aanwezig bij de zitting en vroeg het Hof om het algemeen belang te laten prevaleren boven het individuele belang. “Er moeten 673 stembureaus worden voorzien van nieuwe instructies. Wij vragen u om het vonnis op te schorten,” verzocht hij.

Rechter Dinesh Sewratan vroeg Koendjbiharie om duidelijkheid over de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de stichting. “Heeft u draagvlak om namens 20.000 mensen te spreken en verstrekkende besluiten te nemen voor deze groep?” Koendjbiharie antwoordde dat Stichting Wan Okasi een duidelijke staat van dienst heeft in de belangenbehartiging van mensen met een beperking.

Na de zitting van donderdagochtend had het Hof nog tijd nodig om tot een oordeel te komen. Donderdagavond viel de uitspraak in het voordeel van Wan Okasi.